Åtvids landsbygd visades upp

Raggmunken tog slut första dagen i Missmyra

Herrsäter höll öppet sitt gårdscafé under Östgötadagarna. Det lockade många fikasugna besökare.

ÅTVIDABERG (LT)

På Herrsäter såldes det prisbelönt ostkaka och i Bersbo fick besökarna kika in i gruvtornet. Årets upplaga av Östgötadagarna blev ett välbesökt arrangemang med många intressanta stopp på landsbygden runt om i Åtvidabergs kommun.

Den första helgen i september varje år fylls den östgötska landsbygden av liv och rörelse, när tusentals människor ger sig ut för att besöka de olika programpunkterna under Östgötadagarna.

Syftet med Östgötadagarna är att visa upp vad Östergötlands landsbygd har att erbjuda och varje år lockas över 100 000 besökare till den östgötska landsbygden och ger medverkande aktörer tillfälle att visa upp sin verksamhet.

Att besöka Östgötadagarna är ett gyllene tillfälle att upptäcka sitt eget landskap. Östergötland har så mycket att erbjuda som många av oss som bor här inte vet om. Upptäck närproducerade produkter samtidigt som du njuter av hösten och provar något nytt, en härlig kombination som gör att man förstår varför arrangemanget har blivit så populärt.

Runt om i Östergötland höll 180 verksamheter öppet hus för att visa upp sig, från Häfla hammarsmedja utanför Finspång i norr till Ydre ridklubb i Österbymo i söder. I Åtvidabergs kommun fanns tolv deltagare. Inne i centralorten kunde man följa med på en fotbollsrelaterad guidning på Kopparvallen eller köpa keramik på Gamla torget. I kommunens östra delar kunde man besöka butiken Marias hus och fika på Evas café i Holmbo, handla på Sjöberga lanthandel i Kvarnvik och besöka Ellas gårdsbutik i Rumma. Dessutom fick även Bruksmuseet i Överum vara med på ett hörn även om det inte ligger i Östergötland.

I Björsäter kunde man besöka Sissi Stahlis skulpturträdgård, och inte långt därifrån kunde man njuta av Missmyra resurscenter som lockade med den östgötska ”nationalrätten” raggmunk med fläsk som uppskattad lunch till alla besökare som for runt på den östgötska landsbygden.

Nu visade sig dock suget efter den kulinariska läckerheten vara lite väl stort, vilket gjorde att raggmunken snabbt tog slut. På dörren till Missmyra möttes söndagsbesökarna av en skylt med texten ”Idag kan vi tyvärr inte erbjuda raggmunk med fläsk. Men vi har fika och matiga baguetter”.

Fika fanns även på Herrsäters gårdscafé i Värna. Där kunde man slå sig ner antingen inne eller ute och njuta av en härlig kakbuffé eller gårdens prisbelönta ostkaka.

Även i Stora Björksved utanför Grebo kunde man slå sig ner i trädgården och njuta av en god fika.

I gårdsbutiken kunde man sen handla lammskinn, ullhantverk, lammkött och honung från egen produktion, samt inredning och presentartiklar.

Slutligen fanns även Bersbo, som kunde locka med en guidning i gruvområdet.

Besökarna fick bland annat lyssna på två dåtida damer som pratade om den tekniska utvecklingen och konstaterade att den nog nått så långt den kunde nå. För nu hade man ju faktiskt el i husen och kunde åka mellan Bersbo och Åtvidaberg på 40 minuter, och längre än så kändes otänkbart att utvecklingen kunde komma.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share