Babas satsar på Kungsgatan

Ny hamburgerkedja ger sig in i restaurangfajten

Norrköpings hamburgerfantaster har fått ett nytt ställe att gå till. Bild: BABAS

NORRKÖPING (LT)

Burgartrenden fortsätter. Det senaste tillskottet är Babas som slår upp sina portar på Kungsgatan. Och de tror inte att marknaden är mättad än. Tvärtom tror de att det finns en Babas för alla.

Efter 14 år har Texas Longhorn bommat igen sin restaurang på Kungsgatan, efter att ha drabbats hårt av pandemin. De Norrköpingsbor som gillar hamburgare behöver dock inte sörja alltför mycket för i lokalerna har burgarkedjan Babas nu flyttat in.

Babas startade 2016 och har under de senaste åren gjort en kraftig expandering. Man har en rad restauranger, främst i Stockholmstrakten men även några stycken ute i landet. Norrköping blir den femtonde och fler är på gång, bland annat i Linköping.

– På Babas får du din hamburgare tillagad med kärlek. En unikt god smashad hamburgare gjord på färska råvaror och egna dressingar. Vi ser varje hamburgare som ett konstverk. Vi inspireras av människor och intresseras av kulturen. Därför är det viktigt för oss att bidra till den och ge tillbaka. Förorten är vår canvas och vi målar på den, en burgare i taget, säger Ninos Basho.

På kort tid har man skapat tretton restauranger och två foodtrucks. Efter Örebro, Karlstad och Göteborg ska man nu slå sig in på den hårt konkurrensutsatta hamburgermarknaden i Norrköping.
– Vi har en person som jobbar med oss som är från Norrköping och han tyckte det fattades en Babas i stan. Ända sedan han anslöt till oss har han bara pratat bra om Norrköping och sen på våra sociala medier har vi frågat var vi borde öppna och fått mycket respons från Norrköpingsbor, förklarar Ninos och fortsätter:

– Vi känner att Norrköping förtjänar äkta kärlek, äkta burgare….en Babas för alla.

Det har varit mycket fokus på senare år på att öppna nya restauranger och Ninos erkänner att det funnits problem med att hitta en struktur som funkar för företaget, så att de inte bara kan servera en hög kvantitet utan även hålla den kvalitet som de vill. Nu känner han dock att bitarna har fallit på plats och det märks också i responsen från gästerna.
– Nu har vi befunnit oss i en expansionsfas och då har balansen inte alltid funnits där. När man växer får man växtvärk. Men till största delen får vi ros, och de som gillar Babas gillar oss för att vi är vi. Och jag tror att många i Norrköping också kommer fatta vad jag menar med det.

På sociala medier triggar kunderna varandra genom att äta så stora hamburgare som möjligt. Den familjära känslan passar bra in i Babas profil som inte bara vill mätta magen utan även försöka vara inkluderande på många sätt, och vara en förebild för människor som kommer från sämre förutsättningar.

– Vår meny består i huvudsak av så kallade signaturburgare som vi skapat tillsammans med några av Sveriges största hip hop-artister. Exempelvis Kaliffas ”Helt Seriöst” och Jireels ”Cataleya”. Vi vill försöka skapa något mer än bara en restaurang. Ett vardagsrum där alla är välkomna, säger Ninos.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share