Bersbo julmarknad tillbaka

Julstämning i det gamla gruvsamhället

På söndag är det dags för julmarknad i Bersbo. Den sjunde i ordningen. Marknadsbilder: CARINA JARHALL

BERSBO (LT)

Den andra advent är det dags för julmarknaden i Bersbo. Och intresset är stort eftersom det inte anordnas någon julmarknad på torget i Åtvidaberg detta år. Vid Storgruvan kommer… ett tjugotal knallar vara på plats för att sälja mathantverk, smide och andra saker som tilltalar besökarna.

Bersbo julmarknad anordnas klockan 10-15 söndagen den 5 december på planen intill Storgruvan. Det kommer bland annat säljas hantverk, nybakat och smide samt finnas möjlighet till ponnyridning, klappa lantrasdjur och följa med på en guidning av Storgruvelaven.

Förra året blev arrangemanget inställt på grund av pandemin men i år ser man fram mot en härlig julmarknad med mycket julstämning i Bersbo.
– Det är jättekul att vara igång igen. Många har sagt att det kan vara svårt att få tag i knallar eftersom det anordnas så många julmarknader i år, men vi har faktiskt fler försäljare än vad vi någonsin haft tidigare. Vi kommer ha runt tjugo försäljare och föreningar på plats, berättar Carina Jarhall från föreningen Bersbo koppargruvor som arrangerar julmarknaden.

Föreningen startade 2014 och julmarknaden startade samma år. Detta är den sjunde julmarknaden så den har hunnit etablera sig bland besökarna.
– Det brukar vara en strid ström från det att vi öppnar till att vi stänger. Och många stannar länge för att de träffar kompisar de inte sett på ett tag, så det är en riktig mötesplats.

Man har en stor parkering eftersom de flesta besökarna kommer med bil. Föreningen serverar soppa och korv, och scouterna kommer stå och sälja kaffe. De flesta knallarna är lokala och det kommer bland annat finnas en smed på plats som smider det mesta från ljusstakar till knivar, något som säkert kommer vara uppskattat bland besökarna, tror Carina.
– Det är en gedigen julmarknad så det är mycket hantverk. Hemsytt, hembakat, hemkokt och hemsmitt. Herrsäter kommer vara där med sina ostkakor, och vi har en hantverkare som gör jättefina grantomtar och en annan som gör jättefina nallar om man ska nämna några stycken. Det handlar om hantverk, både vad gäller mat och saker, fortsätter hon.

– För barnen har vi ponnyridning och man kan även klappa djur. Gruvtornet är öppet och i år har vi en proffsguide i form av Roy Andersson. Och så finns vi i föreningen där och kan berätta om det arbete vi har gjort och det vi håller på med.

Varför tycker du man ska besöka Bersbo julmarknad?
– För att det verkligen är julstämning hos oss. Det är en gedigen julmarknad med bra lokala grejer och det ligger på en väldigt trevlig plats. Det är gruvligt mysigt, brukar vi säga, ler

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share