Bettina vill att alla ska få synas

Snart kan illustratören ha 50-boksjubileum

Bettina Johansson säljer böcker på torget i Ödeshög för sonen Vilfreds insamling till Världens barn, här med dottern Bobbi. Bild: HAWKEY FRANZÉN

ÖDESHÖG (LT)

Konstnären Bettina Johansson har alltid bott i Ödeshög och har alltid illustrerat barnböcker. Hon är i karantän när Länstidningen ska träffa henne så det får bli ett telefonsamtal och… några mail. Den första boken kan dateras år 2004, den sista har inte kommit än. Bettina är flitig. Antal böcker hittills är strax under 50 (45 + tre pågående). En sökning på Bokus ger 48 Bettina-träffar.

Debuten ”Tuta och kör” är en bok om kulturskolan i den gamla brandstationen, ett jobb åt Ödeshögs kommun. Marianne Kvist skriver texten. År 2005 gör de ännu en bok tillsammans, ”Helena, Petter & tidernas sommar”. Bettina får ytterligare ett kommunuppdrag. Hon gör bilder till skolornas hemsidor och har en utställning år 2007.

Flera böcker, som Bettina illustrerar, är i serier om några stycken som Kivi-böcker och Meja som älskar fotboll. Och den stora succén med böckerna Bara rumpor. De är viktiga och Bettinas favoriter just nu. De visar mångfald bland kroppar och hon är noga med att få med barn med funktionsvariation.
– Alla ska få synas – kropp, färg, funktion. Att någon åker rullstol ska inte ens nämnas, det ska bara synas, säger Bettina.

År 2013 eller 14 skaffar Bettina sin första digitala ritplatta och originalen finns nu i datorn. Det ser ut som målat med färg och pennor. Att jobba digitalt innebär att det är lättare att bygga upp bilden i olika lager. När hon i vår ställer ut på Vadstena konstgalleri skriver hon ut bilder på papper.

Förebilder och impulser?
Sonen Vilfred inspirerar. Hon läser många barnböcker själv, har tre barn i olika åldrar. Bettina älskar keramik och berättar att hon inspireras av Stig Lindbergs. Även om han är mest känd som formgivare av glada saker har han också illustrerat barnböcker, till exempel Krakel Spektakel.

En bra text inspirerar. Bettina berättar att det gärna blir ett bollande mellan textförfattaren och henne. Författaren ändrar ofta texten när Bettina har illustrerat. Det som framgår av bilden behöver ju inte skrivas. Bettina tycker dessutom att det är jätteroligt att berätta en egen berättelse i bakgrunden.

Även om Bettinas huvudsyssla är att illustrera barnböcker gör hon annat också. Tillsammans med Mia Karlsvärd har hon gjort en bok om fotografering. Just nu har hon ett roligt jobb till Åtvidabergs kommun. Sex blåmesar till en naturstig. Till ett aktivitetsområde i Västervik gör hon en affisch och till Liber Läromedel illustrerar hon en bok i engelska för årskurs 8.

Det rullar in jättemånga jobb hos Bettina. Ett mer udda får hon när ett byggföretag i Stockholm hör av sig. Där vill man att hon ska göra serierutor på temat ”Sila snacket”. En serie för det dåliga med trist snack och en för en härlig arbetsmiljö. Bilderna är ett led i en stor kampanj för att fimpa osund byggjargong.

Den fjärde boken ”Bara rumpor på camping” ska komma i juni. De tidigare är Lilla Piratförlagets största succé år 2020. Bettina berättar att på en mässa i Bologna blir det budgivning om rättigheterna till böckerna i Europa.

Bettina behöver trots de många uppdragen inte tacka nej på grund av tidsbrist. Hon jobbar snabbt och intensivt, har sin ateljé intill bostaden. Däremot har hon en fredag tackat nej till ett jobb där hon erbjuds för dålig betalning. Men de ringer efter helgen och säger att ”vi vill ju ha dig”. Bettina säger att hon har blivit bättre på att ta betalt för sitt arbete.
– Bra skinn på näsan är ingenting som man har från början. Det har kommit tack vare mail. Jag är för snäll på telefon.

Bettina har fått många utmärkelser och stipendier. År 2008 Ödeshögs kulturstipendium och redan år 2004 Löfska. År 2014 Landstingets kulturstipendium och i nutid bland annat Kopieringsfondens och Författarfondens. Varje år ligger hon högt i bibliotekens lånetopp.

Bettina vill fortsätta att utvecklas. Hon säger sig aldrig vara nöjd. Skisser har mer själ. Resultatet blir för fint. Hon letar nya uttryckssätt. Och så har hon planer på en egen bok där hon gör både text och bild.

Varför är det så många barnboksillustratörer i Ödeshög? Marit Törnqvist, Emma Adbåge och du.
– Det är något med ljuset, svarar Bettina direkt.

Och tillägger sedan att skogen lockar, trakten charmar.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share