Blir det din skärgårdspärla?

Brygga, båthus och egen ö tillhör den här äldre havsnära skärgårdsfastigheten. Arealen omfattar totalt 45 hektar, varav 16 är skog, 5 åker och 2 betesmark. Välkommen till Ytterbyvägen 4 som är veckans Gård till salu.

Tjust skärgård, Kaggebo, Torrö, Loftahammar, Stora Askö… alla kända platser och säkert finns ett drömskt leende när människor tänker på det här området. Vare sig man har fritidshus eller har båt, är fiskare, badare, brukar plocka bär och svamp, är fågelskådare, naturälskare i allmänhet eller bara njutare så har man nog en positiv relation till den här delen av skärgården.

Veckans gård, Ytterbyvägen 4, är belägen på Stora Askö. Det finns en bro till Stora Askö, efter den finns en och man tar sig ända ut till fiskehamnen Flatvarp med bil. Platsen är ett uppskattat utflyktsmål med vackra klippor och utsikt över Östersjön. Många söker sig hit för en picknick, grillning och kanske för ett bad. På Sweeds kan man läsa att ett par dagar i veckan går det att åka en fiskebåt till ”Städsholmen och Stora Grindö på den kulinariska och kulturella turen Kustmål.”.

Man tar sig till veckans gård genom att följa väg 875 från Loftahammar mot Flatvarp. Efter 13,5 kilometer tar man av till höger mot Ytterby och sedan är det bra 500 meter till gården som ligger på höger sida. Skyltar med ”Skärgårdsmäklaren” gör det enkelt att hitta.

Bostadshuset från 1800-talet är en 2-plansvilla. Boarean uppgår till 90 kvadratmeter och därtill kommer en biarea om 30. Här finns toalettrum, storstuga samt kök med vedspis, en mindre elspis med mera. Övervåningen inrymmer trapphall och två sovrum där det större har en rörspis. Huset har inte varit bebott under de senaste tio åren och har renoveringsbehov.

På fastigheten finns flera andra byggnader. En av dessa är idag gäststuga om 30 kvadratmeter. I den finner man en storstuga med köksavdelning samt sovrum och toalettrum. Man finner även en sidobyggnad om 20 kvadratmeter och en Friggebod om 10. Ladugården är på 230 kvadratmeter och inrymmer både loge och garage.

Arealen om 45 hektar, som gränsar mot havet, innefattar bland annat 16 hektar skog, 5 hektar åker och 2 hektar betesmark samt en egen ö, Lilla Träsholmen. Fastigheten har en brygga med båthus på Vedudden. Det är bara 700 meter från bostadshuset.

Det finns en sommarkiosk med vanliga basvaror på Stora Askö. Åker man till Loftahammar så finner man ett större utbud. Där finns en välsorterad mataffär, bensinstation, bageri, kafé, restauranger, två stora marinor med mera. För den som vill ta en runda med klubborna ligger även en 9- håls golfbana inom gångavstånd från samhället.

Ytterbyvägen 4 kan vara en slumrande pärla. Gården behöver visserligen en del extra omsorg efter att ha varit obebodd under tio år, men det är dels säsong för sådant nu och dels är det en chans att skapa sitt skärgårdsparadis, åtminstone delvis efter eget tycke. Här på Stora Askö i Tjust skärgård är man på en av de bästa platser som står att finna. Gå ned till vattnet, ta ett bad, åk en sväng med båten, sola, fiska, njut av skärgårdens storslagna scenerier.

Text: BO BÄCKMAN

Share