Dags för femte Mörtruset i Grebo

Motionslopp för gammal och ung lockar allt fler

Mörtruset firar fem år och är ett motionslopp i och runt omkring Grebo. I år genomförs loppet lite senare än vanligt på grund av andra evenemang.

GREBO (LT)

Den 16 oktober arrangeras årets upplaga av motionstävlingen Mörtruset i Grebo. Fyra olika bansträckningar finns, från barnlopp på 500 meter upp till den längsta sträckan som är 28 kilometer.

Mörtruset arrangeras av Heléne och Jon-Erik Bäckström i samarbete med Grebo byalag.

Det var 2017 som tanken att starta ett motionslopp dök upp, när Heléne tillsammans med vännen Camilla Einarsson förberedde sig för att springa Amsterdam marathon och ville komma på ett sätt att få inspiration under träningspassen.

Tillsammans med maken bestämde hon sig för att starta motionsloppet Mörtruset, som fått sitt namn för att det går i naturskön miljö mellan torpet Mörtsveden och Mörtsjön straxt utanför Grebo.

Det första året startade man i liten skala med 16 deltagare men med åren har arrangemanget vuxit och lockat till sig allt fler deltagare, även om det fortfarande är en ganska liten tävling.

2018 kom 75 deltagare till start och 2019 slogs det med en hårsmån när loppet lockade 76 personer. I anmälningsavgiften ingår start, vätskestationer och enklare fika efter målgång. Saft och vatten erbjuds vid start och mål samt vid 2,5, 7 och 21 km.

Mörtruset har officiell nummerlappsbaserad tidtagning. Resultat publiceras på Facebooksidan för eventet, Grebo byalags Facebook och anslagstavlan vid Pepparkvarnens livs i Grebo.

2020 arrangerades den fjärde upplagan. På grund av coronariktlinjer delades arrangemanget upp på två dagar, men arrangörerna var glada över att överhuvudtaget kunna genomföra loppen då många andra arrangemang hade fått ställa in på grund av de rådande restriktionerna.

Förra året var det 15 löpare som sprang den längsta sträckan på 28 kilometer, vilket var rekord. Det näst längsta loppet är på 14 kilometer och flera löpare deltog i båda loppen för att få ihop till ett helt maraton på 42 kilometer.

Den 16 oktober är det dags för den femte upplagan av Mörtruset. Årets datum blev lite senare än vanligt för att passa med andra, större evenemang.

Starten för samtliga distanser sker vid idrottsplatsen vid motionsspårets start på Mårsängsområdet i Grebo. Loppet går sedan i fin miljö, mestadels på skogs- och grusvägar.

De sträckor som finns är 500 meter (barnlopp), 5 km (barn och vuxna), 14 km samt 28 km. Vid målgången bjuder Pepparkvarnens livs alla deltagare på korv och saft. Alla barn som deltar i loppen får medalj.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share