De brinner för sina hobbies

Camilla skapar i lera och Kajsa gör vackra trämöbler

Axel Öberg drejar en skål medan mamma Pia och syster Amanda Öberg tittar på. Camilla Forsberg till höger kommer med hjälpande råd.

NYKYRKA (LT)

Det finns många olika hobbies. Man kan sticka, virka, väva, slöjda, snickra, påta i trädgården och mycket mera. Var och en som har en hantverkande hobby, finner en särskild ro i att… pyssla med den. Man finner ett lugn i det man gör, i just det hantverket, vilket kanske inte passar en annan människa.

En som verkligen har funnit sin hobby är Camilla Forsberg från Nykyrka lite norr om Motala. Hon kavlar, ringlar, skulpterar och kanske framför allt, drejar sina föremål i lera.

Efter att ha gått en del kurser ville hon ha en egen ateljé på hemmaplan. Ett uthus på tomten revs och Camilla och hennes man, Andreas, byggde upp en väldigt fin keramikateljé. Huset heter sedan gammalt Björknäs, så namnet blev Ateljé Björknäs.

Camilla har sedan inrett med två drejskivor och keramikugn och kan på så sätt göra allt från lerklump till färdig skål, eller vas eller vad man nu än vill göra. Det är bara att låta fantasin flöda.

Under Östgötadagarna visade hon upp sin verksamhet för första gången. Då fick även den som ville prova på att dreja själv. Det gjorde Axel Öberg från Linköping.

Under Camillas varsamma lärande drejade han sitt första alster. Sen fick han välja vilken färg hans skål skulle ha. Därefter blir det en väntan på cirka tre veckor innan skålen bränts i ugn i två omgångar.

Camilla berättade att hon kan ta emot ett gäng som kanske firar någons 40- eller 50-års kalas, eller möhippa eller bara komma och prova på.

Med två drejskivor kan några dreja medan några andra kan testa annan teknik och sedan bytas av. Camilla jobbar på en förskola och har detta med keramik på hobbybasis. Hon har ett genuint intresse för keramiken och har funnit ro i skapandet.
– Det är en själavårdande hobby. Jag kan sätta mig och bara varva ner när jag håller på med leran. Alla problem bara rinner av en, sa Camilla.

En annan som har en lite ovanlig hobby, för att vara kvinna, är Kajsa Arvidsson från Kärnskogen i norra Godegård. Hon gör vackra och ändamålsenliga trämöbler. Virket kommer från gården där hon bor i Kärnskogen och är certifierat. Sedan hyvlar, sågar, slipar och snickrar Kajsa allt själv.

De trämöbler hon visade samtidigt hos Camilla på Östgötadagarna, var verkligen fint gjorda. Virket var så lent att det nästan kändes mjukt. En del bräder var vackert blånat. Det gav liv åt möbeln. Möblerna var nätta och behagliga i sina proportioner, och stabila.

– Ja, sa Kajsa, jag vill göra möblerna både hållbara och stabila. Jag gör allt själv och jobbar även efter önskemål.

Två unga kvinnor med var sin hobby, är några av dem som visade, att om man brinner för ett intresse, är allt möjligt!

Text och bild: EVA CARLSSON

Share