De tre baltiska talmännen på besök

Det var en stor glädje för mig att få välkomna mina talmanskollegor från Baltikum till riksdagen. Bild: MELKER DAHLSTRAND

I förra veckan hade jag glädjen att ta emot talmännen från de tre baltiska länderna, Estland, Lettland och Litauen, i riksdagen. De var på plats för att vi gemensamt skulle fira… 30-årsminnet av återupptagna diplomatiska relationer mellan Sverige och de baltiska länderna.

Det blev ett mycket lyckat besök som befäste de nära och goda relationerna mellan våra fyra länder. Vi hade ett seminarium i riksdagshuset där frigörelsen för 30 år sedan diskuterades med representanter från frihetsrörelsen i de tre baltiska länderna. Därefter vidtog ett mer framåtblickande samtal om vårt samarbete idag och imorgon.

Sedan samlades vi på Norrmalmstorg för att påminna om Måndagsrörelsens arbete. Måndagsrörelsen för Baltikums frihet organiserade möten på Norrmalmstorg varje måndag under ett och ett halvt år 1990-1991 och blev en viktig plattform för baltiska politiker som ville nå ut till västvärlden med berättelser om vad som egentligen pågick. Utvecklingen hade kunnat ta en helt annan riktning, men som tur var lyckades frigörelsen, Sovjetunionen föll samman och Europa blev en mycket bättre plats än Europa hade varit.

För mig är det viktigt att vi i Sverige håller nära kontakt med de baltiska länderna. Talmännens besök var därför både trevligt och betydelsefullt.  

Andreas Norlén
Talman, Sveriges riksdag

Share