Det blir en annorlunda jul

Med julafton inom räckhåll så är drömmen om en tidigare normal jul borta sen länge. Det här året har som alla vet dominerats av nästan bara en sak, vår pågående pandemi Covid-19. Alla, hoppas jag, håller koll på vilka råd och rekommendationer som myndigheterna aviserat ska gälla under julfirandet och kommande helgerna. Julfiranden som innebär kära återseenden med långväga släkt och vänner finns inte på kartan.

Det här blir en annorlunda jul, som vi får fira i små sällskap och helst med de vi normalt umgås med.

Vi är många som är vana vid att resa till nära och kära under helgerna som kommer. Resor som ibland stressas igenom för att hinna träffa så många som möjligt. Där vikten av kvantitet går före kvalitet. Med synen att ju fler man träffar och ju fler klapputbyten desto bättre. Det här året är det ej möjligt. Det här året om inte förr så måste fokus vara på att ta hand om varandra och inte på materiella saker.

En bra sak med detta underliga år är att tid till eftertanke har det funnits gott om. Eftertanke om vad just jag tycker är viktigt samt att uppskatta små ting i livet. I år fixar vi till våra hem för allas vår egen skull och inte för att det skall vara fint när andra kommer på besök.

Det är möjligt att det blir så där lite extra mysigt i år i en tid när vi behöver det som bäst. Jag har i alla fall lagt märke till att ljusen i trädgårdar och hem kom fram extra tidigt i år.

Så tänkte jag också när våra vinterljus togs fram, att i år behövs ljuset i våra liv på ett nytt sätt. Vi behöver ofta något att se fram emot och i år blir ljuset en symbol inte bara för julen utan också för att snart är det ett nytt år med en ny sommar.

Ett nytt år där vi förhoppningsvis kan ta igen lite av den sociala tiden som vi har missat i år.

Något som är av extra vikt i år är hur vi ska minimera ensamheten för de som är mest ensamma. Ett noga planerande av julfiranden, de vi kan ha tillsammans, är ett måste.

Ett planerande där familjer hör med varandra om vad som kan göras för att minska ensamheten för de som lever ensamma. Ett planerande som kan föra familjer samman. Så att alla får något, covid-19-säkert, besök under julhelgerna. Digitalt eller fysiskt, med få personer inblandade men kanske några fler gånger än under andra år. Det är så vi kan upprätthålla den sociala hållbarheten, vilket är vår största utmaning under julen.

Den ekonomiska hållbarheten är också inför en stor utmaning men på längre sikt. Vissa tjänster i samhället är mindre eftertraktade i denna tid och jag är en av dem som saknar de kulturella inslagen i vårt samhälle. Vi har materiella saker som nyttan med har minskat under detta år.

Bakom alla materiella ting och tjänster ligger hårt arbete av någon i vårt samhälle och när efterfrågan sjunker så minskar också vår ekonomiska hållbarhet. Det är där vi får söka en ny balans i våra liv att det vi eftertraktar som mest skall vara det som vi skall producera i framtiden och vara våra arbeten.

Det kanske blir mindre långväga resor, det kanske blir mindre prylar i hemmet, men andra saker kanske ökar såsom digitala lösningar och tjänster. Det är där vi kommer in på den miljömässiga hållbarheten.

Vi står inför en omställning. Då måste vi se till att den omställningen sker så hållbart som möjligt. Vi skall öka klimatsmarta lösningar, vi skall öka miljömedvetna val.

I juletider är ju maten högsta prioritet i många av våra hem. Se då till att köpa så närproducerat som möjligt. Självklart i alla fall svenskproducerat om du har möjlighet. Det håller våra landskap öppna, transporterna så korta som möjligt och med tanke på ekonomisk hållbarhet så många arbetstillfällen i Sverige som möjligt.

Vad tar vi då med oss från detta år? Något som vi har lärt oss som alla behöver ta fasta på är hygienrutiner, avståndshållande i köer och vikten av att vara hemma när man är sjuk. Jag hoppas vi kommer ihåg dessa enkla saker för att minska sjukdom i samhället även när denna pandemi är över.

När vi nu träffas i jul, i våra små sällskap, glöm inte vikten av att tvätta händerna, hålla avstånd och träffa ingen om du är sjuk.

Ta hand om varandra och se framåt!

God Jul och ett Gott Nytt År.

Joakim Magnusson (C)
Kommunalråd Åtvidaberg Distriktsstyrelseledamot Centerpartiet Östergötland

Share