Det växer godsaker i Skedet

En handelsträdgård i liten skala

Jenny Carlberg och Joachim Wallberg, Skedet must & trädgård AB, var med på årets upplaga av Östgötadagarna.

SKEDET (LT)

Ett par månader innan coronapandemin slår till flyttar Jenny Carlberg och Joachim Wallberg till ett gult tvåvåningshus i Skedet. Fastigheten har två växthus, 16 äppelträd och ett och ett… halvt hektar mark att bruka. De startar företaget ”Skedet must & trädgård AB” och planerar för sitt första östgötska odlingsår.

I februari (v8) har Länstidningen en artikel om Jenny och Joachim och deras nystartade företag. Nu är paret för första gången med i Östgötadagarna och Länstidningen besöker dem för att höra hur det går.

Som företagets namn anger finns här ett musteri. Jenny och Joachim har kontroll på sina äppelträd och behöver inte skaffa Nordiska museets app för att fastställa sorterna. Med fastighetsköpet får de en jättebra trädgårdskarta med äppelnamn och vet därför vilka sorter de har.

Vi får titta in i det lilla musteriet där alla äpplen hamnar. Joachim berättar att de även köper äpplen från omgivningen och betalar tre kronor per kilo.

För en del kunder är det viktigt att sedan köpa tillbaka must som kommer från de egna äpplena. 149 kronor för en trelitersbox och 30 kronor för 33 centiliter i en flaska. Musten från 2020 är slutsåld redan vid jul.

Paret säljer nu av årets must under Östgötadagarna och det står en rad med små mustflaskor och väntar på köpare. Vincent Arrhenius, rundresande under den första Östgötadagen, hittar en flaska must som har fått en etikett med texten tre liter. Joachim börjar genast kolla alla flaskor, som står på bordet, för att se om det finns någon mer liten flaska, som marknadsförs för tre liter äppelmust.

Vad har gått bäst hittills? Joachim svarar must, tomater och chili. Jenny fyller på med rödbetor morötter, palsternackor, purjo och vitlök. Den ekologiska parmesanosten går också bra. Företaget importerar direkt från Parma i Italien i stora ostar och skär i bra bitar.

Jenny har dessutom sytt tygpåsar till osten som man kan köpa till och slippa förvara den i plast.

Det enda som inte har gått bra är potatisen. För en företagare, som också odlar sina varor, kan begreppet ”går bra” betyda både att de växer bra och att kunder handlar dem. Hos Joachim och Jenny betyder det både ock.

De har haft gårdsförsäljning varje helg under sommaren och de grönsaker, must med mera som produceras, hittar snabbt köpare.

En tydlig och rejäl handskriven tavla visar dagens skörd och dess priser. I en trälåda ligger flera sorters tomater och man blandar fritt när man köper. Med husköpet följer några vinstockar och i en annan låda ligger gröna, söta druvor.

Jenny och Joachim tycker att det är bra att vara med på Östgötadagarna. När de syns kommer fler sedan att känna till dem. Vädret är strålande och resultatet visar sig bli en jätteuppslutning båda dagarna.
– Det kommer nya kunder som planerat in ett stopp hos oss, säger Joachim.

Bästa säljare på Östgötadagarna är ost, must och druvor, även tomater och lök går bra.

Det bästa med att flytta till Skedet är närheten till naturen, kunna odla och att få nya kontakter, säger Jenny. Joachim håller med och tillägger att det är skönt att slippa bilköer. Det enda tveksamma är att det är litet mörkt här på vintern.

Parets föresats är att de båda ska leva på sitt företag. Just nu har båda fullt upp med gården och Jenny jobbar inte i sin konsultverksamhet. Kanske blir det något mer uppdrag framöver.

Från den 9 oktober räknar Joachim och Jenny med att ha öppet varannan lördag och sälja must och ost. Passar inte tiden kan man alltid ringa.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share