Dyk ner i Åtvidabergs historia i ny app

Be Here Then – en promenad genom forna tiders samhälle

En bild från branden 1903 som förstörde en rad byggnader vid Gamla torget, vilket ledde till att Åtvidabergs brandstation byggdes.

ÅTVIDABERG (LT)

Plocka fram mobilen och gör en tidsresa genom Åtvidabergs historia. Med den nya appen Be Here Then kan man se hur olika hus och miljöer såg ut förr i tiden och lära sig om sådant som hänt på platsen.

I sommar kan man passa på att lära sig mer om Åtvidabergs lokalhistoria genom appen Be Here Then. Appen är gratis att ladda ner och det går sedan tidigare att göra samma typ av historiska vandringar med i bland annat i Malmö, Lund och Helsingborg.
– Det är väldigt roligt att appen äntligen tar sig utanför Skåne. Att den kommer just till Åtvidaberg känns helt rätt. Där finns en väldigt intressant historia att berätta i kombination med fantastiska fotosamlingar, säger Charlotte Rodenstedt, skapare av Be Here Then.

Åtvidaberg är först i Östergötland med att lansera appen som är väldigt enkel att använda. Man börjar med att ladda ner appen, sedan tittar man på kartan i mobilen och beger sig till de markerade platserna. När man är tillräckligt nära kommer det upp information och gamla fotografier på platsen.

I dagsläget finns drygt 20 byggnader inlagda i Åtvidaberg, men appen kommer löpande att uppdateras med fler stopp, och de befintliga kompletteras med fler bilder.

De markerade platserna finns i centrala Åtvidaberg och nu kan man alltså kombinera en stärkande promenad med att samtidigt få lära sig ett och annat.

Genom att hålla upp sin mobil mot en befintlig byggnad eller plats går det att se hur det såg ut förr i tiden och samtidigt få ta del av historisk information om huset eller platsen.

Ett hus som ser ungefär likadant ut nu som då är Kulturhuset. I appen läser jag: ”Huset har en spännande historia. Det byggdes 1858 som arbetarbostäder. 1869 byggdes det om till brukshotell. 1916 blev det Folkets hus och under 2000-talet Kulturhus. Numer finns här också bostäder igen. Bilden är tagen 1934”.

På andra sidan rondellen hittar appen Simons hörna, och där kan man läsa: ”I slutet av 1800-talet startade bagare Gustaf Österberg ett bageri i huset. 1930 fick huset sin nuvarande form och här har funnits förutom bageri, ett konditori, en blomsterhandel och klädaffär. Namnet ”Simons hörna” kommer efter klädhandlare Simon Johansson som hade herrekipering på gaveln”.

Fortsätter man att gå bort mot Gamla torget ställer appen snart in sig på Smedjan och ett foto från 1891 där man får lära sig följande: ”Vid Åtvids ström som rann genom brukssamhället anlades olika verksamheter. Vid det här fallet låg i slutet av 1800-talet en smedja och en såg som båda drevs med vattenkraft”.
– Be Here Then-appen är ett nytt, spännande sätt att levandegöra Åtvidabergs omfattande bildsamlingar. Det är en häftig känsla att ha samma vy som fotografen en gång hade och se vad som hänt, eller inte hänt, säger Roy Andersson, Kulturarvsstrateg på Åtvidabergs kommun.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share