Eget bryggeri på övervåningen

Klassiska Norrköpingskrogen lockar öldrickare till Västgötebacken

I baren kan man beställa öl från Knäppingens egna bryggeri en trappa upp.

NORRKÖPING (LT)

På senare tid har Västgötebacken blivit ett av Norrköpings hetaste krogområden. En av restaurangerna som drar folk till området är mysiga Knäppingen, som satsar på… musikarrangemang, lagar maten från grunden och har ett eget bryggeri en trappa upp.

Jag träffar Alex Alegria på Knäppingen dagen efter att det meddelats att coronarestriktionerna ska tas bort i slutet av september. Han är givetvis glad men också lite överrumplad över att ställas inför en ny situation. Eller snarare en gammal, för plötsligt kommer saker och ting återgå till hur det brukade se ut.

– Vi firar egentligen sexårs – jubileum nu på Kulturnatten men eftersom vi inte riktigt kan anordna det som vi vill så funderar vi på att skjuta på det ett par veckor tills restriktionerna har släppt, men vi har inte planerat färdigt än. Sen vill vi ha oktoberfest också, det tycker vi är roligt. Vi har haft det två gånger. Sista gången hade vi det i slutet av oktober och då var det så jäkla kallt så då var det inte samma uppslutning. Men vi kommer att hitta på något roligt, för vi skippade vårt femårsjubileum förra året, säger Alex som tog över Knäppingen för sex år sedan tillsammans med sina tre bröder.

Alla hade lång erfarenhet av branschen sedan tidigare och hade länge haft en dröm om att jobba ihop, och när Knäppingens lokal blev ledig slog de till. Och de har många planer för stället. Exempelvis kommer jazzklubben Boogaloo arrangera musikkvällar på övervåningen en tisdag i månaden med start i oktober.

Hur har coronaåret varit?
– Vintern var riktigt kärv. Vi ställde om och körde egen utkörning. Vi ville sysselsätta vår personal och istället för att permittera alla fullt ut så fick man sätta sig i en bil eller scooter och köra ut mat istället. Men i somras hade vi problem åt andra hållet istället, då hade vi för lite personal, men det gick bra ändå.

Knäppingen satsar mycket på sin egna öl som de brygger på övervåningen. Snacka om närproducerat. De började hemma i köket för över tio år sedan för eget bruk, och var ganska tidiga i den hembryggartrend som gått genom landet det senaste decenniet.
– Sen ökade det intresset och mestadels blev det väldigt gott. Så vi passade på att bygga vårt lilla bryggeri på övervåningen. Det var inte så många andra som bryggde öl då. På den tiden fanns det inte så mycket ölklubbar och sånt utan när det blev stort med SM i hembryggning så hade vi redan startat bryggeri så då fick vi inte vara med.
– Nu har det blivit lättare att få tag i både utrustning och kunskap, förklarar Alex.
– Det var två stora importörer som öppnade upp för alla hembryggare och det var därför det blev så stort, för det har blivit så lättillgängligt. Man kan få tag i allting och brygga vilken öl som helst nästan, och man kan få tag i bra recept. Många bryggerier och många privatpersoner delar med sig, så det är jättesmidigt.

Just nu finns det flera lokala bryggerier i och runt Norrköping. Förutom Knäppingen även Fenix, Norrköpings bryggeri, Wikbolandets gårdsbryggeri, Potum i Krokek, Lock Hop and Barrell i Söderköping samt bryggerier i Linköping, Vreta kloster, Ydre och Motala.

Håller öltrenden i sig?
– Svårt att säga nu när det varit corona, men somrarna har varit otroligt bra de senaste åren. Det känns som att det ökar hela tiden och folk är mer medvetna och mer kräsna, det är inte längre en stor stark som gäller. Och det finns utrymme för fler lokala bryggerier. Många turister som kommer hit tycker om att testa lokala sorter, och det gör jag med när jag åker iväg.

Vad har Knäppingen för matfilosofi?
– Vi gillar mycket smak, det ska hända något när man äter. Vi försöker göra så mycket vi kan från grunden, och det ska gå ihop med ölen. Vi vill vara bra på båda de delarna. I början ville vi köra på sydamerikanskt tema, med tacos, paella, helgrillade fiskar och sånt, men det var svårt att få det att passa ihop med ölen. Burgaren har alltid en plats hos oss, men det är en gammal lokal och ett litet kök så vi har fått välja ut rätterna med lite mer omtanke så att de går ihop med service och allting. Vi vill att det ska vara lite roligt att komma hit. Om man vill dricka välbryggd öl och äta mat gjord från grunden kan man komma till oss så får man en härlig kväll med glad stämning.

Västgötebacken har blivit som ett nytt krogområde med Knäppingen, Världens bar, Harrys och Mocca Deli. Vad betyder det för er?
– Att Mocca Deli öppnade har gynnat oss. Vi har inte samma klientel, så det har bara ökat folkströmningen i området. När vi tog över var det här ett väldigt lugnt område, då var det bara vi och Världens bar och Cromwell däruppe. Men nu har det blivit lite liv, det är ju superkul. Så drömmen är att ha en rolig festival, slå upp ett partytält över hela gatan och hitta på något kul med liveband och allting.

Vad tycker du saknas i Norrköpings nöjesliv?
– Fler konsertlokaler. Det var supersynd att Arbis lade ner, jag skulle gärna se att det öppnade något liknande där igen. Jag saknar de mysiga, intima ställena där man kan hänga i baren och lyssna på livemusik.

Hur vill ni utveckla Knäppingen framöver?
– Vi vill gärna utveckla bryggeriet så det blir större men det är svårt i våra lokaler, och vi vill inte flytta bryggeriet heller för vi vill ha det i samma lokal som vi serverar ölen i. Jag skulle även vilja hålla på lite mer med att boka musik.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share