En arbetsplats i tiden

Social samvaro som ger affärsmöjligheter

Dospace är en naturlig mötesplats där man kan bredda sitt nätverk, både privat och affärsmässigt.

NORRKÖPING (LT)

I dagens arbetsliv där många bara behöver en dator för att kunna utföra sitt jobb har nya typer av arbetsplatser uppkommit. Dospace är ett kontorshotell där möten uppstår och nätverk… skapas på ett naturligt och avslappnat sätt.

Gemensamma kontor är något som blivit allt populärare på senare år. Det finns flera skäl till det. Vissa som jobbar hemifrån vill gå till en arbetsplats och träffa människor utan att behöva ett helt eget kontor. Det är en naturlig mötesplats där kontakter och affärsmöjligheter skapas. Det är en yteffektiv, miljövänlig och ekonomiskt smart lösning där man kan dela på vissa tjänster och lokaler men samtidigt få nyttan med en egen kontorsplats.
– Den stora fördelen är framförallt nätverket man får helt gratis, både det sociala och professionella. Vi har alla typer av företag här, det är viktigt med en bra mix, säger Nina Rydingsvärd som är sitemanager på Dospace lokal i Västgötebacken i Norrköping.

Dospace startade i Linköping för fem år sedan, öppnade i Norrköping för tre år sedan och har i dagsläget sju kontorshotell totalt i landet. Dessa ska bli 30 inom några år och mot slutet av 2022 ska Norrköping få sitt andra Dospace.
– Och vi har precis inlett ett samarbete med House Be, som har ett liknande coworkingkoncept norröver, vilket innebär att är du medlem här så ger det tillgång till deras siter och tvärtom. Så win -win, säger Nina.

I hennes jobb ingår att göra det mesta från att puffa kuddar till att brygga kaffe och välkomna folk.
– Jag är på plats och jobbar för att varje arbetsdag ska ha det lilla extra. Mig kan du alltid komma till med frågor eller funderingar eller om du bara vill snacka väder och vind, berättar Nina.

Hon förklarar att det finns tre medlemskap att välja mellan. Det enklaste heter Hot Desk och riktar sig till den som i princip bara behöver en plats för sin laptop. Nästa heter Private Desk och är till för den som vill ha ett privat skrivbord. Slutligen finns Office för företag som behöver ett eget kontor.

Medlemskapen har olika priser, bindningstid och innehåll men alla medlemmar har tillgång till lokalen dygnet runt alla dagar och kan nyttja wi-fi, skrivare, konferensrum och samtalsrum, telefonbås postfack, dusch, bastu, kök och toaletter.

Jämför man med vad det skulle kosta med ett traditionellt kontor så blir det oftast klart billigare att hyra in sig på Dospace, just för att man delar på lokalkostnader och gemensamma ytor som kök, toalett och mötesrum. Dessutom slipper man uppstartskostnaden för ett kontor som kan uppgå till hundratusen kronor.

Idag finns det 36 bolag och totalt uppåt hundra personer i lokalerna, men det förändras hela tiden. I ett koncept som Dospace finns en inbyggd dynamik där personer byter upp sig när verksamheten växer och även flyttar ut när kontoret blir för litet. Och det är just det som är tanken, för målet är att de entreprenörer som söker sig till Dospace ska växa. Man vill också ha en variation på medlemmarna just för att dessa ska knyta nya kontakter och bredda sitt nätverk.
– En sak som vi sticker ut med är att vi har en sitemanager på plats. Det är unikt här i Norrköping och Linköping, tror jag. I vårt koncept ingår även aktiviteter och event. Det är som ett stort härligt vardagsrum att komma hit.

Hur vill Dospace utvecklas framöver?
– Vi vill bara bli bättre och bättre, säger Nina och nämner poddrum och en del andra tekniska lösningar.
– Vi försöker hela tiden fånga upp önskemål från medlemmarna. När de sa att de ville ha en liten kiosk med batterier och frimärken så löste vi det. Runt nästa jul kommer vi få en ny site här i Norrköping och om några år kommer vi att ha 30 siter på tio olika orter. I Linköping har vi fyra siter och där flyttar många medlemmarna runt och kan sitta en dag på varje ställe, det tycker de är jättebra.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share