En designbutik med attityd

To Decay öppnade i Knäppingsborg i höstas

Andy Vilhelmsson driver To Decay tillsammans med sin bror David och dennes tjej Wibke. Ledorden för verksamheten är design, attityd och hjärta.

NORRKÖPING (LT)

Handgjord design från Smedby, det är vad som möter besökarna när de kliver in i den livliga och färgsprakande butiken To Decay. Framförallt har de blivit omtalade för en hand som… gör fingret, som finns i en mängd olika varianter.

Det var i september som designbutiken To Decay öppnade i Knäppingsborg, med porten ut mot Gamla Rådstugugatan, och blev ytterligare ett intressant tillskott till det charmiga kvarteret.

Namnet To Decay betyder förmultnelse och kommer från idé om försöka se det vackra i det som folk oftast inte tycker är vackert och att upptäcka det fina i det som många förbiser. Det är sprickorna och felen som berättar historien, och en gjutskarv i ett konstverk visar att det är handgjort.

– Vi är tre designers. Det är jag, Andy Vilhelmsson, min bror David Vilhelmsson och hans sambo Wibke Loh som tillsammans startade märket 2017. I början gjorde vi mycket gjutna grejer i mörkare material, mycket horn och döda djur och grejer. Sen i våras bestämde vi att det var dags att öppna en butik och då utvecklade vi hela konceptet och gör nu allt inom inredning, säger Andy och fortsätter:
– Allt är handgjort i Norrköping. Vi har vår studio i mammas och pappas garage i Smedby, det är där vi gjuter det mesta. Sen trycker vi allting själva och gör alla posters, allt grafiskt är gjort av oss.

I butiken hittar man det mesta från tröjor och vaser till tavlor. Men framförallt finns det många gjutna saker.
– Vi gjuter i två olika material. Ett som heter Jesmonite och ett som heter Resin. Resinet är ett lättviktigt material, lite åt plasthållet och det kan man till exempel göra smycken av. Vi vill att det ska vara gediget och vår design, så därför gör vi våra egna formar.

Ett återkommande motiv är den fuck off-hand som finns i en rad olika utföranden. Det har blivit något av To Decays signatur och något som går hem hos kunderna. Andy berättar att det är deras mamma som agerat handmodell. De gjorde en avgjutning och 3Dscannade hennes hand. Det finns även en mindre hand och där är det Davids dotter som ställt upp med sin lilla näve. Att det överhuvudtaget blev en fuck off-hand startade med att To Decay hade en kampanj där de gav fingret till homofobi och rasism, och sedan har det hängt kvar.

Andy och David kommer ursprungligen från Helsingborg men flyttade till Norrköping som barn. Wibke är från Tyskland. Hon och David arbetar egentligen i tatueringsstudion Lucky 7 medan Andy driver butiken. Själva designen skapar de dock gemensamt, ofta på kvällar och helger. Ledorden är design, hjärta och attityd, och så länge de orden finns med i kreationerna så kan de experimentera och skapa lite vad de vill.
– Varje vecka kommer det in nya produkter. Vi vill att butiken ska vara levande, säger Andy och visar att det även finns ett galleri i lokalen.

Där visas olika konstnärer så att det hela tiden blir liv och förändring i butiken.
– Vi är väldigt kreativa och älskar design och ville på nåt sätt få in kulturen också. Därför ville vi ha det här galleriet för att locka in fler människor, förklarar Andy.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share