En egen oas i drumlinernas rike

sid21-gts

En härlig bostad och stor trädgård, inglasad altan vid damm, soldäck samt en altan med plasttak och trallgolv. Flera byggnader ingår. Välkommen till Norrby Ängatorp 334 som är veckans Gård till salu.

Jordbruksbygden mellan Kumla och Fjugestad är både bördig och rik på natur- och kultur. Här finns höjdryggar av morän, så kallade drumliner. Dessa användes ofta förr som färdvägar och även boplatser.

Veckans gård, Norrby Ängatorp, är belägen ungefär mittemellan Kumla och Fjugestad. Det är alldeles i kanten av den dominerande jordbruksbygden och den natursköna området med Öjamossen, Hullingsåsen och Älgasjön. Området erbjuder många möjligheter till strövtåg och fina naturupplevelser även med inslag av sådant som Hullingsåsen, som är en så kallad drumlin.

Här ska det också bland annat finnas en stig som heter Karl XII:s väg. Det lär vara på den som Karl XII:s likfärd från Fredrikstens fästning i Norge till Stockholm ska ha passerat genom socknen. Själva Öjamossen har en yta om cirka fem kvadratkilometer och är en del av den på 1800-talet torrlagda Skarbysjön. Av sjön finns idag endast en mindre vattenfylld del kvar, Älgasjön. Namnet har sjön fått av en sägen om en älg som drunknat i Åmossekällan på gränsen mellan Viby och Snavlunda. Älgen flöt sedan upp i Älgasjön.

Byggnaderna på Norrby Ängatorp ligger samlade. Tomtens sköna inbäddande grönska och den stora trädgården där finner man planteringar, växthus, trädgårdsland och en damm, ger en angenäm känsla av en egen liten värld att leva i och njuta av.

Fastigheten har tre uteplatser, var och en med sin egen finess. Här finns den inglasade altanen med en damm om 15×12 meter. Vatten av annat slag finner man på soldäcket där i form av en 7×4 meter stor pool 7×4 meter. Det finns också en vedeldad badtunna intill poolhuset som för närvarande används som förråd. Den tredje uteplatsen är en i sammanhanget mer traditionell altan med plasttak och trallgolv.

Bostadsbyggnaden från 1937 är i 1 ½ plan. Det är ett mysigt välkomnande asymmetriskt byggt hus som redan utifrån lovar ett trevligt boende. Boarean uppgår till generösa 210 kvadratmeter. Uppvärmningen sker med direktverkande el samt med kaminer och vedspis.

I interiörens signum finns en närvaro av trä genom innertak, golv, bröstpanel med mera samt den smakfulla tydliga men diskreta blå färgen på dörrposter och annat. En trappa med blå trappsteg och bröstpanel är så rätt det kan bli i det här huset.

På första våningen finns köket som är modernt utrustat med spishäll, varmluftsugn, och diskmaskin. Här finns även en vedspis vilket med dagens mått även den kan räknas som en såväl självklar som modern detalj i ett lantkök. Första våningen har även ett vardagsrum med stilfull disposition.

Andra våningen inrymmer bland annat sovrum, badrum och allrum. I det ena sovrummet lämnas ett kassaskåp kvar. Detta lär dock högst sannolikt vara tömt vid tillträdet. I allrummet finns utgången till balkong och en gjutjärnskamin.

Norrby Ängatorp erbjuder ett härligt boende med många möjligheter till trädgårdsliv, njutning och hobby eller mindre verksamhet. Med naturområdet som granne är det här en plats man mår mycket bra av.

Text: BO BÄCKMAN

Share