En gård som erbjuder mycket

Mangårdsbyggnad med sjöutsikt och en boarea om 240 kvadratmeter. Funktionella ekonomibyggnader 98,7 hektar i ett skifte. Jakt i viltrika marker. Välkommen till Höckerum Östergård som är veckans gård till salu.

Öster om Ringarum och E22:an, finns den långsmala sjön Strolången. I bygdeband finns en del intressanta saker att läsa om sjön. Den har använts för flottning av timmer till Hälla kvarn ”dit också bönderna kring sjön rodde med spannmål för malning.”.

Bland de mer för dagens människa udda uppgifterna kan nämnas att torparen i Svinhem under 1800-talet haft som uppgift att ro folk över sjön för att de skulle kunna besöka Ringarums kyrka. Det här med möjligheterna att ro har förändrats genom historien på grund av vattensänkningar. Uppgifter finns om att man tidigare vid högvatten och senare vid extremt högvatten har kunnat ro till kyrkmuren vid Ringarums kyrka.

Veckans gård, Höckerum Östergård, är belägen öster om E22:an strax norr om Ringarum vid Strolången. Man har vacker utsikt över sjön från en även i övrigt mycket trevlig gårdsbild.

Mangårdsbyggnaden från 1860 är i ett och ett halvt plan. Byggnaden värms med vattenburet system via vedpanna i ladan. På husets ena gavel finns en inglasad generös altan med måtten åtta gånger elva meter. Utgången till altanen finns i sovrummet på nedre plan. Med tiden kommer fiber till huset. Säljarna har tecknat sig för detta men ännu är datum för framdragning inte klart.

I huset finner man sju rum och kök på en boarea om totalt 240 kvadratmeter. Det är ett genomgående intryck av en bekväm, modern och trevlig bostad som underhållits väl. Planlösningen får man betrakta som traditionell och bra som den är i sådana här hus. På nedre plan finner man ett modernt kök, matrum, vardagsrum med mera. En trappa upp finns sovrum och även ännu ett vardagsrum.

Sommarstugan har vad som beskrivs som ”ett enastående läge vid Strolången” och så är det också. Den uppfördes åren 2005-2011 och är på 32 kvadratmeter. Huset inrymmer kök och vardagsrum i öppen planlösning. Ett mysigt sovloft är pricken över i.

Fastigheten har flera ekonomibyggnader såsom en byggnad med tre bodar. Den har också magasin på övre plan samt en källare som går under en del av huset. På gården finns även verkstad, maskinhall, bilgarage, lada med mera.

Arealen uppgår totalt till 98,7 hektar varav 30 är skogsmark. Virkesförrådet är på 4 700 skogskubik och skogsarealen har ett bra vägnät. Fastighetens inägomark är 60 hektar. Det finns ett skifte.

Jakträtten följer köpet. Markerna är viltrika och man jagar mest rådjur, älg och viltsvin. Fastigheten har också fiskerätt i Strolången.

Höckerum Östergård har ett bra läge på flera sätt. Det är mycket nära men inte inpå E22 som ger bra kontakt med orter längre bort än Ringarum såsom Söderköping, Norrköping, Valdemarsvik, Västervik med flera. Närheten till Strolången ger allt det härliga som sjökontakt innebär. Viltrika marker erbjuder god jakt. Sedan finns förstås gårdens egna möjligheter med åker och skog. Det mesta finns här.

Text: BO BÄCKMAN

 

Share