En kväll med lanthandeln i fokus

Axéns lanthandel dåtid, nutid, framtid

Pernilla Axén visar den pennteckning av Augusta Bechlin som August Malmström gjort.

VÄSTRA NY (LT)

Västra Ny husmodersförening inledde sitt höstprogram med att be Pernilla Axén komma och berätta lite om sitt och sin bror Magnus företag. Axéns lanthandel har funnits i bygden i… många år och många var intresserade att få höra om hur det hela började.

Ordförande Siw Fransson hälsade välkommen och gladde sig över att så många hade kommit. Därefter fick Pernilla Axén ordet.

Pernilla började sin berättelse med att nämna sin farfars farfar Anders Petter Axén. Han föddes 1827 och hette då Andersson i efternamn. Han hade ett gott läshuvud och fick studera till lärare. När han sedan fick tjänst som den förste läraren i Västra Ny, tog han namnet Axén.

Det var lite dåligt med skolhus från början i Västra Ny, men till slut lät patron Grill på Bona, bygga ett skolhus vid Bockfall. Det står där än i dag, men är numera en privatbostad.

Då fanns i trakten även en vacker ung kvinna, Augusta Bechlin som Anders Petter förälskade sig i. Hon hade dock ytterligare en friare och det var August Malmström. Han med ”Grindslanten”. August har gjort en pennteckning av Augusta, så man kan se hur hon såg ut. Anders Petter vann hennes hjärta och de gifte sig och bosatte sig i Klockaregården. I ett uthus öppnades så en liten affär av Anders Petter och Augusta 1870. Anders Petter var även klockare, auktionist och skrev bouppteckningar.

Paret fick barn och en son August, farfars far till Pernilla och Magnus, hade också gott läshuvud. Han fick också studera och som kuriosa har familjen Axén hans kontoböcker kvar. Det är sirligt och vackert skriver med bläck och böckerna är från 1877. August hjälpte även folk att skriva till olika myndigheter och i affären fanns också en huskursbok. I den hade han skrivit upp olika huskurer som ett slags självhjälp. Där kunde man läsa om exempelvis ”fulslag” och ”strypsjuka”. Efter en koll på Google betyder fulslag fingerböld och strypsjuka är detsamma som krupp. I bland skulle man ta ”pattemjölk” det vill säga bröstmjölk och blanda övriga ingredienser i. Recepten väckte stor munterhet hos kvällens husmödrar.

August gifte sig med Anna Fäldt och under krigsåren och spanska sjukan var det nog inte så lätt att få betalt för sina varor. August var också postombud. Då låg affären i Bleckhornet, ett litet hus i Nykyrka. Deras son Arvid tog över 1927 och 1930 gifte han sig med Karin Karlsson. Arvid fortsatte att vara postombud och åkte fyra dagar i veckan en tvåmilarunda, året om. Karin skötte affären. De kunde så småningom öppna en rymligare butik i Karlsberg, ett litet hus mitt emot Nykyrka gamla småskola.

Tiderna var väl lite si och så för alla handlare, så många beslöt sig för att gå ihop och köpa sina varor från ett särskilt bolag. Det blev Haakonbolaget. Detta bolag blev sedan Ica vilket betyder Inköpscentralen Aktiebolag.

Affären vid Karlsberg övertogs av Gunnar, Arvid och Karins ena son medan Lennart, den andre sonen tog över konkurrenten Arvidssons verksamhet. Den låg i det stora vita huset, Tyrhult, alldeles bredvid där Axéns lanthandel nu ligger. Alla varor såldes då över disk. Ulla-Britt, syster till Lennart och Gunnar arbetade också i affären och även Dorita maka till Lennart. 1974 såldes Karlsberg och man började fundera på en ny affärsbyggnad. Så den 22 mars 1979 öppnades den nya röda affärsbyggnaden till vänster om den gamla affären.

Redan 1989 behövde man bygga ut och 2009 var det dags igen. 2019 bytte man ut det gamla kylsystemet till ett mer miljövänligt system. Man utvecklas hela tiden. 2003 tog så Pernilla och Magnus över verksamheten efter sina föräldrar, den femte generationen Axéns. Pernilla jobbade med annat lite först, men sedan 1996 har hon jobbat i affären.
– Magnus, ja, han har jobbat i affären sen han slutade skolan, sa Pernilla. Vi är nu sex heltider och några timvikarier i affären. Pandemin var lite jobbig med alla beställningslistor från folk, men nu är det lite mera normalt. Men självklart plockar vi ihop varor för dem som vill.

Pernilla berättade vidare att man har lokala leverantörer efter säsong. Man är också ombud för Svenska spel och lämnar ut paket. Sedan har Axéns en manuell charkdisk som uppsöks flitigt av kunderna. De säljer svenskt kött, hemgjord korv, heminlagd sill, egna röror, nygrillat, smörgåstårtor, potatissallad och mycket mera godsaker. Pernilla sa också att de har många kontroller på att allt är i ordning med hygien, vatten, skadedjur, tobak med mera. Det krävs en ordentlig dokumentation för varje område.

De båda syskonen arbetar för en levande landsbygd med att hålla sin affär så inbjudande som möjligt. Den sjätte generationen är kanske på gång då Pernillas son Emil jobbar i affären ibland.

Pernilla fick en riktigt varm applåd för sin underhållande och proffsiga berättelse om sina förfäders affärsverksamheter. Vid nästa månadsmöte kommer Ina Antonsson och visar och berättar om sina Barbiedockor.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share