En sommar full av goda bär

Ombergsboden fylls med hallon och jordgubbar

Åsa och Thomas Orrenius i en hallontunnel.

ÖDESHÖG (LT)

Ännu någon dag finns chans att plocka årets jordgubbar på Ombergsbodens bärodlingar i Broby. Sedan får vi vänta till nästa sommar innan vi kan njuta de goda bären igen. Hallon… finns det däremot ända in till nattfrosten.

På den ena sidan om Hedavägen vid Broby finns ett fält med jordgubbar. På den andra 18 långa tunnlar varav 17 innehåller hallonplantor. I den sista växer tidiga jordgubbar som ska ge färdiga bär den 6 juni.

Sakta men säkert har tunnlarna vid Stora Broby mellan Heda och Alvastra blivit allt fler. Andreas Kronhed har skapat en fin odling med hallon och jordgubbar. När han plötsligt går bort i en olycka i mars blir framtiden för hans verk en kort stund oviss.

Nu arrenderar grannarna Thomas och Åsa Orrenius i Alvastra Kungsgård odlingarna och driver dem vidare. Spännande med något nytt, tycker Thomas, en utmaning att lyckas. Ett lärorikt år. De kan inte mycket om hallonodling när de börjar men turligt nog finns tre medarbetare som jobbar här sedan 2015 då de anländer hit från Afghanistan. De är duktiga och lär paret mycket. Hjälp med nybörjarfrågor får de även av Andreas nätverk.
– Bärodlingarna finns i ett dotterbolag som heter Alvastra Kungsgård Odlingar AB. Hönsen är fortfarande motorn i verksamheten på gården, berättar Thomas.

Medarbetarna jobbar under säsong vilket betyder april – oktober. Hadi Akrami leder arbetet i odlingarna. Resten av året har han annat arbete. Dessutom jobbar 15 svenska skolungdomar här. Det fungerar jättebra, berättar Åsa. Ungdomarna har ett rullande schema och arbetar i princip varannan dag. Thomas tycker att det lokala näringslivet ska engagera sig i framtidens arbetskraft.

Den som vill äta hallon och jordgubbar och inte har egna i sin trädgård kan välja att plocka själv eller köpa redan plockade bär i ask i Alvastra Kungsgårds äggbod. Öppettider för självplock varierar efter tillgång men är i regel förmiddagar när bären är svala. Hemsidan berättar när det är öppet. Hallonen är lätta att plocka och det är gott om plats mellan raderna för både barnvagnar och rullatorer.
– I september kommer hösthallonen och de finns sedan ända in till nattfrosten, säger Åsa. Hallonen ger bra skörd i sju år. Sedan går de ner och ger mindre för varje år.

Självplockaren betalar med kort eller swish och Åsa tycker att det är skönt att slippa kontanter i kassan. Hon berättar att en härlig tradition är att barnen på Rödingens fritidshem bjuds in att plocka en dag under sommarlovet.

Bärodlingen är inte ekologisk som Alvastra gårds övriga verksamhet. De använder dock biologisk bekämpning för bären så långt det går med rovkvalster som tar de skadliga insekter som dyker upp. Vattning sker genom rör på marken. Ingenting har sprutats på bären.

Bären är arbetskrävande och Thomas säger att ambitionen är att så mycket som möjligt ska självplockas. En besökare plockar i snitt runt tre kilo, berättar Åsa efter att ha kollat i sin mobil. Plockningen är ofta en familjeaktivitet med tre generationer och många kunder åker långt för att komma hit och plocka.

Stora Broby har sex olika sorters hallon. De klipps olika, en vid roten, en annan på mitten. Just nu plockas sommarhallon av sorten Glen Ample, vissa dagar finns även Tulameen och Lagoria. Senare i sommar kommer Vajolet igång med sin höstskörd. Även Dolmia och Enrosadira ger hösthallon.

Vad förvånar?
– Intensiteten i odlingen, det finns inga lugna perioder, svarar Thomas.

Senare tillägger han att den största överraskningen är att man handlar humlor och får dem levererade per post.

Åsa är förvånad över att det är så mycket jobb att få upp tunnlarna. Fem personer får upp tre tunnlar på en dag. Och den dagen får det inte blåsa. Tvärtom ska det vara vindstilla. De knyts med skosnöresprincipen, berättar hon. Och de är väl förankrade i backen, kompletterar Thomas.

Det lönar sig att handla närodlat i stället för att köpa hallon från Portugal, Nederländerna eller Polen. De lokalproducerade bären är färskare, har korta transporter och som kund vet man var de kommer ifrån. Dessutom är de billigare än de stora butikernas, särskilt om man plockar själv.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share