Fin skördemarknad i Ödeshög

Vilket parti blir nästa arrangör på torget?

Liga Appelgren säljer varor av hampa som växt vid Omberg.

ÖDESHÖG (LT)

Redan på parkeringen ovanför det som en gång för inte så länge sedan är ett postkontor kommer Hasse Stolts kommentar till dagen ”Roligt när det händer något”. Halvvägs ner till skördemarknaden på torget kommer Göran Sanfridsson och Yvonne Hanell och hon säger ”Ner och handla på dig nu”. Stämningen är med andra ord positiv och god.

Det har blivit dags för den torgdag som Länstidningen har aviserat i tidningen vecka 28. Nu heter den skördemarknad och 20 odlare säljer sina produkter. Karl-Gustav ”Kalle” Johansson, som är en av arrangörerna, berättar att säljarna är jättenöjda. Blommor och grönsaker säljer mest. Och sylt. Och hembakat bröd. Kalle saknar bara svamp på marknaden. Själv har han varit ute och plockat men den har han gett till barn och barnbarn.

Säljarna är en glad blandning av yrkesverksamma och hobbyodlare. Jessica Svensson tillhör de senare. Hon känner att det är terapi att odla och tycker att det är bra att de har en möjlighet att sälja.

Jessica säljer solrosor och berättar att hon har varit hem en vända redan och fyllt på. Den första omgången är slut. Annat som har tagit slut är tomaterna. De går på en gång under marknadens första timme. Då är det mycket folk. Regnet, som kommer vid 12-tiden, har det goda med sig att många besökare passar på innan.

Christina Lindén från Trädgårdslandet Sonaby har plötsligt bara ett kvar av de 19 rödbetsbröd, som hon har med sig. Farmors gurka enligt recept från 1800-talet går också jättebra. Christina bjuder på korv och vildsvinsskinka trots att hon inte kan sälja det här på grund av brist på kylskåp. Smakbiten är ett sätt att locka kunder till butiken.

Centern, som arrangerar skördemarknaden, har beordrat partiets talesperson i miljöpolitik riksdagsledamoten Magnus Ek att infinna sig. Han säger sig alltid tacka ja till Centern i Ödeshög, särskilt när det handlar om närproducerad mat.

Själv har Magnus handlat solrosor hos Jessica och färskost. Osten kommer visserligen från Aneby men producenten Anja Dalhög är uppväxt i Ödeshög.

Regnet får ingen säljare att packa ihop i förtid. Många har placerar sig under det lilla tak, som sticker ut från Icas vägg. Dessutom har flera egna tak. Priset för en torgplats denna dag är 100 kronor plus en vinst till ett lotteri.

Marianne Bremer säljer lotter från en ring för fem kronor styck. Vinnare är alla vars nummer slutar på noll och man får välja vinst.

Ida Fokine berättar att de är tre trädgårdar som har slagit sig ihop. Och bordet innehåller mycket både odlat och stickat. Sockerärtorna kostar fem kronor per näve, ett roligt mått. Vid fontänen intill Mattias Liljeqvists bollar i ”Upp i luften” har Lisbeth Antonsson ordnat ett antal fuchsior till en fin utställning i äppellådor och krukor.

Till Fiskboden intill torget kommer det litet fler kunder än vanligt. Malin Granlund Feldt, som tillhör de yrkesverksamma och dessutom är marknadsproffs, tycker att dagens marknad är bättre än väntat. En rolig dag, tycker Ida. Det måste hända mer på torget, summerar Kalle. Återstår att se vilket politiskt parti eller annan förening som ordnar nästa marknadsdag och vad som då ska säljas – böcker, textilier, verktyg ….

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share