Fint Luciafirande i Tjällmo

En trivsam ljusglimt i höstmörkret

Lucia Elisia Ekberg på Församlingshemmets trappa med sitt följe.

TJÄLLMO (LT)

Nu så här års, när det både är mörkt och kallt, kan det vara trevligt att få några ljusglimtar i vardagen. En sådan ljusglimt är Lucia. I Tjällmo blev det ett lite annorlunda Luciafirande än vanligt.

Lucia med följe brukar vara i kyrkan, men med dessa Covid-restriktioner beslöts att firande skulle ske utomhus. Ett 100-tal Tjällmobor samlades därför utanför församlingshemmets trappa. Det fina adventsträdet lyste fint i bakgrunden.

Så kom då Lucia gående runt knuten med sitt följe. De ställde sig på trappan så alla åhörare kunde se och höra ordentligt. De sjöng den ena fina sången efter den andra.

Ledare Lars Goldkuhl hade spelat in musiken tidigare och med dagens teknik kunde alla höra den, fast man inte såg några stora högtalare.

Lucia detta år var Elisia Ekberg och tärnor och tomtar var Tilde, Linnea, Julia, Jonna, Teckla, Linn, Vilma, Isabell, Minna, Evelina och Tilda. Det är fler i Elisias släkt som varit Lucior. Mamma Linda var Motalas Lucia 1986. Samma år var moster Christel Tjällmo kyrkas Lucia och moster Marit Lucia i Betaniakyrkan.

Efter den fina stunden med alla välkända sånger tågade Lucian iväg med sina tärnor och tomtar.

Prästen Susanne Angelöf tackade för framträdandet och bjöd så in de åhörare som ville, in i församlingshemmet. Man kunde även få sitt fika utanför, men det var skönt att gå in i värmen och få lite varmt kaffe. Syföreningen Lucia- kretsen stod för serveringen av kaffe med lussebullar och kakor.

Även om det inte var ”som vanligt” var detta ett fint och vackert Lucia-firande.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share