Fixade en kickbikehall i mormors lada

Isak Huddén vill göra sporten mer offentlig

Isak Huddén har byggt en kickbikehall på Vikbolandet.

VIKBOLANDET (LT)

Kickbike är en sport som ökat i popularitet de senaste åren och en av de bästa åkarna i landet är Isak Huddén från Norrköping. Han har sin egen youtubekanal och sitt eget klädmärke, och… så har han byggt sin egen kickbikehall i en lada på Vikbolandet, där han anordnar läger och kurser.

– Jag har en himla tur som har möjlighet att ha den här unika miljön, säger 20-åriga Isak som hyr ladan av sin mormor. Eller höskullen rättare sagt, för det är på övervåningen som han har skapat sin kickbikelokal.

– Jag har byggt allting helt själv. Jag började med kickbike när jag var elva år och då hade vi en inomhushall här i Norrköping men där var inte kickbike tillåtet i alla ramper och man kände sig inte jättevälkommen så då var drömmen att bygga en egen uramp. Så efter lite tjat på mormor fick jag tillåtelse att bygga en u-ramp här i ladan och det var så det började.

Det började med en ramp och sedan har hallen byggts ut successivt. Nu är nästan hela ytan på 300 kvadratmeter utnyttjad.
– När jag byggde den första u-rampen fick jag hjälp av en kompis pappa och lite kompisar, men de senaste åren har det varit jag som gjort det mesta. Det har varit lite kämpigt emellanåt att hålla på att skruva och fixa men jag har lyckats få ihop det och i slutändan blev det jättebra. Under sommaren har jag kört olika typer av kurser och dagsläger och det har verkligen varit superkul att se parken användas och se alla ungdomar ha kul här.

Varför började du med kickbike?
– Jag hade testat lite fotboll och sånt men det var inte riktigt min grej. Kompisarna körde kickbike på rasterna, jag testade ett trick och ramlade men jag försökte om och om igen, och nu efter tio år har jag faktiskt blivit ganska duktig. Jag slutade skolan i maj 2020 och nu jobbar jag med det här på heltid, och än så länge funkar det jättebra.

– Jag tror kickbike ligger rätt i tiden. Nu när vi har haft corona har alla lagidrotter haft svårt att genomföra sin verksamhet. Jag fastnade för kickbike för att det är en individuell sport och det spelar egentligen ingen roll hur duktig man är, man kan köra varsomhelst, närsomhelst oavsett ålder. Alla peppar varandra och man kör på sin egen nivå. Det är ingen som bestämmer vad du ska göra. Du kan gå ut mitt i natten om du känner för det och köra två timmar på trottoarkanten utanför huset. Du kan träna när du vill, hur du vill och du blir aldrig fullärd. Det finns alltid nya saker att lära sig.

– Och om du tröttnar på att göra tricks och så kan du alltid bygga egna ramper eller göra youtubevideos. Det är mer som en livsstil än en sport. Vissa kanske kommer till parken för att bara hänga runt lite och prata med kompisar, andra går in stenhårt för att träna på tricks och andra tycker bara det är kul att bygga ramper eller kolla på videosar. Alla kan verkligen delta på något sätt.

I Norrköping finns flera skateparker där man kan åka kickbike: på Himmelstalund, Ektorp, Åby och Ingelsta. Och likadant ser det ut i hela landet. Men tävlingar är svårare att hitta, särskilt under 2020 då det mesta blev inställt. Isak är sugen på att komma ut och mäta sig med andra och se hur han står internationellt, han ska även försöka anordna en tävling framöver men då kommer han nog inte vara med och tävla själv. Men till dess kommer han att fortsätta med sina läger och kurser.

– På mina läger på somrarna är det folk från hela Sverige som kommer hit. Det är väldigt blandat, både killar och tjejer, men den största åldersgruppen är 7-12 år. Jag jobbar mycket med att få fler tjejer intresserade.
– Kurserna kör vi varje tisdag och torsdag och där är det mestadels folk från Norrköping men även från Finspång och Linköping. Det är kul att de söker sig hit för att träna kickbike.

Vad skiljer en bra kickbikeåkare från en mindre bra?
– Det är nog inställningen, för det här är en sport där man måste vara envis. Det handlar om att aldrig ge upp och nöta på när man tränar på trick.

Hur mycket kostar en kickbike?
– De billigaste kostar bara några hundra, men ska man ha en riktig tricksparkcykel på bra nybörjarnivå så kostar de väl runt 1 500 kronor skulle jag säga. Kommer man upp i den klassen som jag är, på elitnivå, så ligger de på 8-10 000 kronor.

Vad är det vanligaste som går sönder på kickbiken?
– I mitt fall har det mest varit att styret och brädan går sönder för det blir väldigt hårda smällar, och problemet är att de är handsvetsade så kvaliteten kan variera lite. Oftast går de av i sammanfogningen i främre delen av brädan.

– Men jag har börjat ett projekt nu där jag försöker lösa problemet och har ritat en helt egen kickbikebräda som bygger på en metod som ingen testat förut, just när det gäller sammanfogningen. Förhoppningsvis blir den klar inom några månader och då kanske jag snart har en egen produkt ute på marknaden.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share