Flygvapenmuseum som imponerar

Museichefen Noomi Eriksson, marknadskommunikatören Åsa Johansson och chefen för publika enheten Elisabeth Lagvik berättade om muséet för mig.

Flygvapenmuseum i Linköping är ett mycket imponerande museum, som jag besökte i förra veckan. Det är ett av få statliga museer utanför Stockholm och man har gjort stora ansträngningar att inte enbart visa flygplan, utan också att sätta in planen och flygvapnets utveckling i ett större sammanhang. Kalla kriget-utställningen är ett bra exempel på det. Där kan man förstås på nära håll se en rad klassiska flygplan, men också besöka rum med tidstypisk inredning från respektive årtionde från och med 1940-talet. Det finns också skildringar av utvecklingen i världen under denna tid, som ett sätt att förklara vilka hotbilder mot Sverige som fanns och hur vårt land agerade för att möta hoten.

Utställningen om den nedskjutna DC3:an, som försvann över Östersjön 1952, är både gripande och effektfull – och dessutom prisbelönt. Där kan man följa händelseförloppet den där ödesdigra dagen i princip minut för minut och dessutom se, inte enbart flygplansvraket, utan även olika föremål som tillhört besättningsmedlemmarna. Det mänskliga perspektivet gör det svårt att inte bli berörd av det öde som drabbade de åtta ombord och deras anhöriga.

Dessutom finns fina, interaktiva delar på museet, anpassade för barn och unga. Och så Gripensimulatorn, som jag blev diplomerad från (även om jag inte sköt ner några fiendeplan). Men jag måste erkänna att det var ganska svårt att hålla planet på rätt köl.

ANDREAS NORLÉN
Talman, Sveriges riksdag

Share