Framtidshopp och trygga barn

Birgitta Gunnarsson (C): Valet 2022 kan bli det viktigaste på länge

Har du satt upp något mål för det nya året 2022? Har du gett ett nyårslöfte, som du kanske brukar göra, eller aldrig tidigare gjort? Gå upp i vikt, gå ner i vikt, ge mer tid till barnen,… hålla tider, springa mer, eller gå istället för att ta bilen. Ja listan kan göras lång.

I våra kommuner sätter vi övergripande mål, för att kunna styra kommunen och för att hela kommunen ska jobba mot samma mål och inte tusen olika. I min hemkommun Mjölby har vi haft ett långsiktigt mål på att bli 30 000 invånare.

Vi närmar oss med stormsteg som vi nog inte riktigt trott för åtta, tio år sedan. Jag har fått frågan om vi bara bryr oss om att bli så många som möjligt. Frågan kommer nog av att vi är duktiga på att sprida att vi blir fler, att vi bygger väldigt mycket villor och flerbostadshus. Men vi har inte varit lika duktiga på att få ut det enda, nja de två mål som vi bestämde redan i juni -21 att ha för året 2022.

Det ena är att klara av ekonomin på ett bra sätt och det andra att fler barn ska klara av skolan och vara trygga där från förskolan till sista året i gymnasiet. Det finansiella målet måste man klara av som kommun, så i mina ögon har vi ett stort mål. Det är att trygga framtiden för våra barn.

Så till er som tänker att vissa kommuner bara pratar om att bli större. Det är exempelvis för att man ska klara av att tillhandahålla service så att tillräckligt många vill handla i kommunen, så att jobben och företagen ska finnas i närheten där du bor, att vi har råd att underhålla gator och infrastruktur så att människor ska kunna åka till oss och att vi lätt ska kunna fara till andra städer.

Alla städer/orter har olika struktur och vi vill lyfta dem på olika sätt och låta dem utvecklas efter sin förmåga. Alla bör ta vara på sin storhet, till exempel rikt på kultur eller sin mysiga litenhet, till exempel Väderstad där storheten ligger i företagare som vågar satsa stort på en liten ort.

Så till ett mycket större mål som mitt parti har: Att ge hopp för framtiden.

Vi har ett val framför oss i september 2022, det valet kan komma att bli det viktigaste valet på länge. Politiskt har vi haft en mycket orolig höst och vi kan se partier som flyttar höger ut och skriker om otrygghet och människor får en känsla av förlorad livslust.

Vi har under en längre tid – och har fortfarande – oroligheter i olika områden, och vi förstår att människorna som bor i dessa områden blir utsatta för stor otrygghet och till och med våld. Det är inte så att vi inte ser detta, men vi skriker inte för att skrämmas utan vill berätta om ett hopp som vi genom bra konkret politik kan åstadkomma i vårt härliga Sverige. Vi vill inge hopp.

Under ett valår blir det gärna att man vill berätta vad man vill göra politiskt. Men mitt nyårslöfte och mål är att bli ännu bättre på att lyssna, kanske på just din livshistoria!

Birgitta Gunnarsson
Kommunalråd, Mjölby Ordf. Centerpartiet Östergötland

Share