Från relationer till blodiga mord

Erika Rockborn lanserar sin fjärde bok

Kulturpersonligheten Mats Granberg intervjuade Erika på scenen.

NORRKÖPING (LT)

Norrköpingsförfattaren Erika Rockborn bjöd in till releasefest på Louis De Geer för sin nya bok ”Författarmorden”. Efter tre relationsromaner byter hon nu spår och satsar på deckare,… och i boken tas hennes kollegor inom deckarförfattarbranschen av daga med sina egna metoder.

Årets bokmässa i Göteborg har just inletts och man räknar med publikrekord. Pensionären Sten rastar sin hund tidigt på morgonen och noterar att vattnet i utomhuspoolen på Gothia Towers färgats rött – och där flyter en livlös kropp. Det är den berömda deckarförfattaren Francesca Liljegren som mördats på samma sätt som offret i hennes debutroman.
– Så inleder jag Författarmorden, nämligen att en känd svensk, fiktiv, deckarförfattarinna hittas i den där utomhuspoolen. Och hon saknar huvud, berättar Erika Rockborn som tidigare skrivit trilogin “Livmodermakt” (2018), “Modermakt” (2019) och “Egenmakt” (2020).

Efter tre böcker om en man med barnlängtan släpper hon nu sin första spänningsroman, Författarmorden, i serien om kriminalinspektören Alicia Lundberg.
– När jag skrev ”Egenmakt” så märkte jag att jag drogs åt det spännande. Och när jag skriver så vill jag själv veta hur det går, för jag skriver alltid mina böcker från början till slut. Jag har inget synopsis, ingen plan. Och då märkte jag att det där med spänning var spännande att skriva för då blev jag mer taggad på att skriva och få veta hur det går.

Erika brukar hålla releasefester för sina böcker och denna gång har vi samlats i champagnebaren i Norrköpings konserthus Louis De Geer.
– Varmt välkomna är ni allesammans. Det är så fantastiskt att se alla vänner, släktingar, kollegor och grannar här. Det är jättehäftigt varje år att stå och hälsa alla välkomna. I år är det ny lokal, jag har ju bytt jobb och då blev det så, säger Erika som förberett några stolpar för sitt välkomsttal på mobilen.
– På 80-talet när de kom hette de yuppienallar och det här är verkligen min nalle. Jag har med den överallt och skriver fortfarande alla mina böcker på mobilen. Uppföljaren till ”Författarmorden” ligger också häri och jag har skrivit halva den boken ungefär. Den ligger i molnet också ska jag säga, ifall jag skulle tappa mobilen…

På bokreleasen bjuds det på bubbel och snittar. Det blir mingel, boksignering och ett författarsamtal med Erika.
– Jag har den stora glädjen att presentera Mats Granberg som kommer att intervjua mig om mitt författarskap här på podiet. Han är en känd kulturprofil för de som bor i Norrköping och van att prata böcker, vi har haft författarsamtal tidigare på biblioteket och jag är lite nyfiken på dina funderingar, säger Erika innan Mats Granberg börjar med sina frågor.

Vad driver dig att skriva?
– Ja, om jag det visste. Det har blivit mer och mer av ett behov. Det började med att jag för nästan tio år sedan fick en stroke och började anteckna i mobilen. Jag har alltid skrivit dagbok, småberättelser och noveller och plötsligt uppenbarade sig den där Martin Lindahl i mobilen och började berätta sin historia. Det här blir en novell, tänkte jag, men det blev mer.

Varför valde du att mörda författare i din första deckare?
– Jag tror jag blev inspirerad av miljön där med alla författare när vi besökte bokmässan i Göteborg. Sen kom intrigen till mig och så spann jag vidare på det.

Erika berättar att när hennes man Peter fick läsa manuskriptet för första gången så beskrev han boken med orden ”Den börjar som ”Midsomer murders” och slutar som Stephen King. Och sen högläser hon ett stycke ur boken som ett smakprov för festdeltagarna:
”– Hur många vill ha frallor? Tänkte kila ner till bageriet. Lina Mattsson ropade tvärs över personalrummet. Det vilade ett ovanligt lugn över polishuset denna tidiga fredagsmorgon. Kanske lugnet före stormen, tänkte inspektör Alicia Lundberg…”

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share