Grafiska museet firade 25 år

Högtidligt firande på aktivt museum i Gamla Linköping

Hans-Erik Johansson är ordförande för Grafiska museet.

LINKÖPING (LT)

Den sista lördagen i augusti firade Grafiska museet i Gamla Linköping 25 år. Dagen till ära invigdes jubileet på dansbanan i ett strålande solsken med korv och bröd,… dragspelsmusik samt bokrelease och invigningstal av landshövding Carl Fredrik Graf.

Grafiska museet har funnits i de befintliga lokalerna i Gamla Linköping sedan 1999. Vid starten av museiverksamheten för 25 år sedan, var målet att det skulle vara ett levande museum, att maskinerna skulle fungera så det gick att demonstrera inför publik hur det går till att trycka.

I lokalerna finns nu några pressar och material för papperstillverkning och bokbinderi. Museet trycker inbjudningskort, servetter, visitkort och liknande på beställning. De anordnar också visningar för föreningar, grupper, skolor eller företag.

– Jag vill å grafiska museets vägnar hälsa er alla välkomna till vårt jubileumsfirande samt till invigningen av den jubileumsutställning som finns på museet. Jag hälsar även vår högtidstalare landshövding Carl Fredrik Graf varmt välkommen. Han kommer att genomföra boksläppet på vår jubileumsbok samt inviga Grafiska museets jubileumsutställning, sa Hans-Erik Johansson, ordförande för museet.

Hans-Erik framförde även ett stort tack till de medarbetare som hjälpt till att ta fram jubileumsboken, innan han lämnade över ordet till landshövding Carl Fredrik Graf.
– Inbjudan till det här evenemanget för min del, anlände till mitt kontor på ett fint papper med logga och handskriven underskrift, och i dessa tider när de flesta meddelar sig via mail och sms så är det tryckta alstret något som sticker ut. Det väcker lite extra nyfikenhet och intresse. Jag tycker att det är viktigt att understryka att tryckeribranschen eller -konsten, har betydelse för hela samhällets utveckling.

Landshövdingen fortsatte att tala om det tryckta ordet som förmedlar kunskap, känslor och främjar demokratin. Att det spelar en stor roll i samhället när det gäller att hålla allmänheten informerad med nyheter, lagar och förordningar, eller annonser om varor och tjänster, oavsett om det sker i tidningsform på papper eller digitalt. Tryckfriheten är något som främjar demokratin och en del diktaturerer har genom åren förstört litteratur och tryckpressar av rädsla för ordets makt.

Landshövdingen talade vidare om hur formgivning med fina bilder i en bok kan ge upphov till känslor och att tryckta alster skapar en helt annan atmosfär i en bostad än när man lägger fram en Ipad på bordet. Dock har digitala tidningar fördelen att man kan ta med sig dem överallt.
– Utan den moderna trycktekniken hade helt enkelt inte människors kunskap kunnat utvecklats på det sätt som har skett, framhöll Graf.

Metoden att trycka böcker och tidskrifter uppfanns, eller vidareutvecklades av tysken Johannes Gutenberg som levde på 1400-talet. Han mekaniserade en tryckpress och använde sig av spegelvända typer för varje bokstav och tecken. Typerna tillverkades i bly så de kunde återanvändas. Innan dess hade böcker skrivits och illustrerats för hand.
– Grafiska museet är i hög grad ett levande museum där hantverket lärs ut och yngre får möjlighet att ta del av gamla kunskaper. På så vis bidrar museet att föra kulturarvet vidare. Mina varmaste gratulationer till 25-åringen, avslutade Carl Fredrik Graf.

Efter invigningen förflyttade sig de flesta besökarna till museets lokaler, en liten bit längre ned på gatan, där många frivilliga före detta yrkesarbetare, sättare och tryckare visade hur en tidning gjordes eller hur man trycker text på servetter – till ljudet av ett mekaniskt surrande från tryckpressarna och besökarnas nyfikna frågor.

Text och bild: AGNETA ÖSTLUND

Share