Gränden som är stans vackraste gata

Tre prinsars gränd en av bara två återstående kullerstensgator

Kullerstenen är sedan länge borta på Norrköpings gator, men i Tre prinsars gränd ligger den kvar. Det var 1956 som gatstumpen fick sitt officiella namn.

NORRKÖPING (LT)

Vilken är egentligen Norrköpings finaste gata? Någon av promenaderna? Hamngatan, Järnbrogatan eller kanske Holmbrogränden? Nja, många skulle nog säga den mysiga… Tre prinsars gränd.

Det har hållits många riksdagar i Östergötland genom den svenska historien. Linköping, Norrköping och Vadstena har varit värdstad för flera, men även Söderköping har hyst en riksdag. Men kanske var riksdagen 1769, som delades mellan Stockholm och Norrköping, lite speciell, åtminstone om man gillar historier kring gatunamn. Det var nämligen under riksdagen 1769 som grunden lades till hur Tre prinsars gränd fick sitt namn.

Vid den här gränden drev tysken Johan Ulric Egge (ca 1730–1795) en krog och Norrköpings första teater (1762–1798).

Strax intill ligger Hedvigs kyrka som även brukar kallas Tyska kyrkan på grund av att när kyrkan byggdes i slutet av 1600-talet var den avsedd för Norrköpings stora tysktalande befolkning. Det intilliggande torget heter som bekant också Tyska torget.

Under riksdagen 1769 besöktes Norrköping av den 22- årige kronprinsen Gustav (sedermera Gustav III) och hans bröder, prinsarna Karl och Fredrik Adolf. Dessa ska ha besökt krogen som Egge efter riksdagen döpte till Tre Prinsar. ”Man kan ej vara nöjdare än jag med Norrköping. Staden är glad och man lever här förträffligt”, skrev kronprinsen i ett brev från riksdagen.

På kartorna som trycktes inför riksdagens 1769 markerades “komedihuset” och Egges källare i kvarteret väster om gränden i det som nu heter kvarteret Komedien.

Alla dagens hus i gränden är uppförda på 1800-talet utom det gula till vänster. Det uppfördes 1752 som bostadshus åt handelsmannen Olof Lindahl och kom senare att benämnas Stenhuskrogarna. Mellan 1799 och 1831 var det stadens lasarett.

Gränden vid Tre Prinsar blev sedermera Tre prinsars gränd och hette så i folkmun fram till den 14 juni 1956 då gränden officiellt namngavs Tre Prinsars gränd i Gamla staden.
– Det är Norrköpings vackraste gata, säger Peter Kristensson, som bland annat är författare till böckerna Norrköpings gatunamn och Norrköpings kvartersnamn, i podden Norrköping Lounge.
– Den är väldigt kort och går mellan Hedvigs kyrka och Strömmen kan man säga och är en av Norrköpings två kullerstensgator som finns kvar. Det är en pärla, har ni inte varit där så gå absolut dit. Den har allt: den har ett vackert namn och den har också en bra historia.

Man kan fråga sig om historien om hur gränden fick sitt namn verkligen är sann, och mycket tyder på det. För som Peter Kristensson säger:
– Om den blivande teaterkungen Gustav var i Norrköping i flera månader så är det väl klart att han var på teatern och säkert slank in på krogen med sina bröder efteråt.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share