Grebojulen finns på Norrby gård

… och gröna granar hos goda grannar

Två julbockar av granris tar emot på gården.

GREBO (LT)

Ingen julmarknad i år, men det finns ändå möjlighet att handla granar och andra juliga prylar i Grebo. Coronasäkrat och lokalproducerat.

Vanligtvis brukar det anordnas julmarknad i Grebo skola i december, men eftersom detta år inte är som vanliga år blev den inställd. Synd, tyckte många Grebobor som har som mångårig tradition att besöka julmarknaden, handla julklappar, ta en fika och träffa bekanta.

Den som längtar efter chokladjul, lotter och Herrsäters goda ostkaka får i år leta på annat håll och lyckligtvis behöver man inte söka sig så långt från Greboskolan för att insupa stämningsfull julkänsla och handla juliga saker, i Norrby har man nämligen sin egen lilla julmarknad.

Är man boende i Grebo är det inga problem att hitta dit, men är man utomstående som är ute på helgutflykt och letar efter julmarknader gör man så att man åker genom Grebo och svänger av i närheten av Mårsängs busshållplats in på den lilla grusväg där skylten säger Norrby. Fortsätt ett par kilometer tills du kommer till ett gult hus, då är du framme vid Norrby.

Inne i det gula uthuset vimlar det av fina saker att pryda sitt hem med. Blommor, tomtar och inredningspinaler. Ljusstakar, julgrupper, havrekärvar och kransar fångar blicken och intresset. Hantverk och loppis för julsugna helgbesökare, här hittar man allt möjligt.

Alldeles intill håller även grannen öppet. Utanför ladan står julgranar och julbockar av granris. Vill man få hemtransport går det att ordna.

Nytt för i år är att man även säljer viltkött. Och till nästa år finns planer på att öppna en gårdsbutik, berättar Jenny Kark som driver Norrbygården tillsammans med sin man Jacob sedan 2005.

Även i Greboaffären Pepparkvarnen säljs det julgranar och annat julrelaterat, från Aladdinaskar och julkalendrar till hela utbudet av allt det som hör julbordet till. De nya ägarna Patrik Ackerhus och Victoria Eriksson har laddat upp rejält inför julen, som är årets bästa försäljningsperiod, och önskar både Grebobor och andra välkomna in att utforska vad som finns på butikshyllorna.

I utkanten av Grebo, mot Värnahållet, finns ytterligare ett trevligt besöksmål, nämligen Stora Björksveds gårdsbutik. Fårgården är känd för sina ullprodukter, men har även en hel del annat att erbjuda i sin butik, exempelvis fina helgbuketter, amaryllis och söta hyacinter. Oljelampor och kransar är två andra saker som kan vara värda att stanna till för. Det blev ingen julmarknad i år, men Grebo är ändå ett mysigt ställe som man kan besöka för att hitta trevliga julklappar.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share