Guldklöver till Energihuset

Centern uppmärksammar föredömlig hantering av coronapandemin

Åsa Arveberg, Lisbeth Antonsson och Joanna Kalinowska är uppställda för fotografering.

ÖDESHÖG (LT)

Politiska partier vill ibland uppmärksamma enskilda företag, föreningar eller personer. Centern gör det genom att dela ut en Guldklöver. Det kan vara till en kiosk, en matservering, en… vuxenvandringsgrupp, ett färgmakeri, en glädjespridare eller en som väljer att föra svenskt kött.

I Ödeshög har kretsen i år valt Energihuset och dess innehavare Joanna Kalinowska. Överlämnandet sker en slaskig onsdagskväll då Joanna får ett diplom och en tårta.

Det blir lite diskussion om eventuell premiär. Är det den första Guldklövern i Ödeshög? Lisbeth Antonsson är relativt ny som ordförande och hon vet bara att det är hennes första. Ett telefonsamtal med Michael Cornell visar att ingen guldklöver delas ut under hans ordförandetid.

Mellan Michael och Lisbeth på ordförandestolen finns Jonny Ståhl och han berättar att han har delat ut en Guldklöver. I april 2016 får förskolan Villa Villekulla Ödeshögs första.

– Det finns en möjlighet att dela ut Guldklöver varje år, säger Jonny. Det är ett sätt att uppmärksamma.

Nu är det alltså andra gången som Ödeshögskretsen delar ut Guldklövern. Diplomet som Joanna får har en silverfärgad ram och tårtan från Lysings konditori har dekorerats med en stor klöverblomma.
– En guldklöverknapp ska höra till, säger Jonny. Vi ska leta reda på knappen.

Gymmet har varit på tanke länge, berättar Jonny. Det är hans idé från början. Han såg deras sätt att få utrikesfödda ungdomar att träffa svenska när han hyrde ut Storgatan 11 till ungdomsboende.

Centern representeras av kretsens ordförande och av styrelseledamoten Åsa Arveberg. Lisbeth läser den officiella motiveringen: ”Energihuset har på ett föredömligt sätt hanterat Coronapandemin, så att alla medlemmar kunnat träna på ett säkert sätt, och bidragit till ökad folkhälsa i Ödeshögs kommun.”

Lisbeth tillägger, vid ett samtal, att Energihuset sparar miljö genom att välja handdukar av frotté, som tvättas i stället för sådana av papper som kastas. För att minska smitta ska alla tider bokas. Man kan inte bara komma.

Just nu har huset 286 medlemmar i ålder från ungdom till 80 år. Som mest har det varit 310-315 sedan Joanna och hennes man Andrzej Kalinowski tog över i april 2019. De har byggt om mycket. Den gamla frisersalongen är nu en del av gymmet. Nästa steg är att bygga ut vid den gamla lastkajen.

Avgiften på gymmet är 529 kronor för en ensam månad. För ett år ligger månadskostnaden på 389 kronor. Man kan också välja tio-kort för 1 200 kronor. Sommartid har Energihuset även utepass, berättar Joanna.

Joanna berättar att Energihuset har sju anställda. De ska få dela på tårtan. Pandemin minskar folks närvaro på gymmet och därmed inkomsterna. De har fått lite pengar av staten, berättar Joanna. Hon har själv haft covid i två veckor och säger att efteråt var all hennes kraft borta.

Paret har flera aktiebolag. De har 3-6 anställda som städar och flyttstädar. De köper också fastigheter, som är i dåligt skick, och gör i ordning. Senast fastigheten Storgatan 41 som Joanna säger har blivit fin. Planen är att köpa flera.

Som avslutning undrar Lisbeth om Joanna har några frågor till centerkretsen. Joanna har inte tid med politiken men hon funderar över reglerna om upphandling. De kan leda till att kommunen måste anlita en firma tio mil bort när jobbet kunde ha stannat i Ödeshög. Det tycker hon är tokigt.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share