Handelsträdgård i Hagebyhöga

En helg med Östgötadagar och Vätternrunda

Dörren till Hagebyhöga handelsträdgård står välkomnande öppen.

VADSTENA (LT)

När Hagebyhöga bjuder in till besök under Östgötadagarna påminner ägarna om att det är en handelsträdgård med anor från år 1914. I programmet är trädgården en oas på landet för… shopping av både heminredning och växter och annat smått och gott. Man kan fika eller luncha i härlig gammeldags miljö med hela familjen.

Sedan fyra år tillbaka driver paret Angelika Karlsson och Jimmey Fransson Hagebyhöga handelsträdgård. De bor i Motala och pendlar hit. På vardagarna arbetar Jimmey som elektriker. Under helgerna jobbar han i handelsträdgården. Angelika däremot arbetar här alla dagar i veckan.

På frågan vad de väntar sig av ett deltagande i Östgötadagarna svarar Jimmey ”trevliga besökare”. Han vill gärna prata om stället men talar först om Vätternrundan. Han tycker att det är dålig timing att dagarna sammanfaller med rundan.

I stort sett alla, som Länstidningen besöker i Vadstena och Ödeshög under årets Östgötadagar, nämner Vätternrundan och det förhållandet att tre av loppen går under Östgötahelgens båda dagar. Det är Tjejvättern och själva Vätternrundan under lördagen och Halvvättern under söndagen.

Flera sträckor är på smala småvägar och cyklisterna är tyvärr inte så medvetna om att de inte är helt ensamma på vägarna.
– De borde cykla en och en och inte flera i bredd, säger en företagare med en lång sträcka cykelväg till lokalen för sin verksamhet.
– Jag vet inte vad de tänkte. De tänkte nog inte alls, säger en annan.

De som drabbas av denna kollision är främst deltagarna i västra länsdelen och deras besökare. Som tur är händer inga svåra olyckor på vägarna men man kan utgå ifrån att en del invånare avstår från att nyttja Östgötadagarna och i stället stannar hemma eller gör färre besök än planerat.

Vi som ändå nyttjar den helg, som enligt hemsidan i 20 års tid är vikt åt Östgötadagarna, kan glädja oss åt trevliga besök och upplevelser. Ordet handelsträdgård ger associationer till odling och försäljning av buskar och perenner.

Jimmey berättar att, när de tar över handelsträdgården, har den hunnit stå tom i två och ett halvt år. Då är den ordentligt igenväxt.

– Naturen tar över snabbt, konstaterar Jimmey.

Det bästa här är vår mix, tycker Jimmey. Här är café, försäljning och spelningar. Han berättar att fikat ökar. Folk sitter gärna ute och fikar när det är väder för det. Det är en fin miljö. Öppettiderna är generösa. Det är öppet alla dagar i veckan utom måndagar.

Det syns att Jimmey gillar musikkvällarna när olika band är här och spelar. Han berättar att senast spelade ett från Frankrike. Det har också varit band från USA och ibland kommer trubadurer hit och underhåller. Det finns en utescen att använda sommartid. På vintern blir det inne.

Paret och deras barn gör allt i handelsträdgården. Det finns ingen anställd. De köper in växter. Däremot odlar de inte mycket själva. Jimmey prisar miljön och att prata med besökarna. Som kund kan man uppskatta att det finns en rad parkeringsplatser.

Hur är det om sex år, det vill säga när ni har haft Hagebyhöga i tio år?
– Det är fler besökare, vi har utvecklat verksamheten och det finns fortfarande en handelsträdgård, svarar Jimmey.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share