Handla dagsfärskt i gårdsbutik

Kasta gård säljer efter säsong

[caption id="attachment_11391" align="aligncenter" width="1280"] Charlotte Elander gillar sparris.[/caption]

Vadstena (Lt)

När Kristihimmelfärdshelgen har passerat finns det dagsfärsk sparris att handla på Kasta gård strax söder om Vadstenas tätort. Två veckor senare finns det också påsar med quinoa, en nyhet för i år och från någon dag i juli eller kanske redan i juni och långt in på hösten kommer det även att finnas krondill i gårdsbutiken.

Under sparrissäsongen skvallrar en stor skylt med texten ”SPARRIS” om att här kan man handla. I fjorton år har paret Erik Jacobsson och Charlotte Elander odlat sparris och de har minst fem sorter på två av totalt cirka 500 hektar odlad mark fördelad på fyra större enheter och några mindre.

I år är det jättebra produktion, berättar Charlotte och det kommer kunder i strid ström. När Länstidningen besöker gårdsbutiken är de ovanligt många med tanke på att det är torsdag eftermiddag, tycker Charlotte.

I år är många förstaårsköpare. Grannen Ewa Ahlstedt kommer och handlar. Hon tycker att butiken i ladan är en mötesplats. Och äntligen har hon lärt sig att hitta hit.

Folk älskar att handla så här, säger både Ewa och Charlotte.

[caption id="attachment_11195" align="alignleft" width="300"] Charlotte Elander gillar sparris.[/caption]

Butiken är öppen dygnet runt och man betalar kontant eller via swish. Här är sparrisen nyskördad och håller sig en vecka om den förvaras i kylskåp med någon centimeter vatten i botten. Ewa efterlyser tips på tillagning och får genast rådet att tänka på färsk potatis.

Koka är godast, gärna med salta tillbehör som parmesanost, skinka eller brynt smör, berättar Charlotte. Ett alternativ är att grilla. Eller att äta den som den är, rå, hyvlad i sallad. Välj gärna sparris som huvudrätt, den är nyttig, innehåller folsyra, vitaminer och mineraler, tillägger hon.

Quinoa är ett bra alternativ till ris och också glutenfritt. Det är få odlingar i Sverige och nytt i butiken. Fjolårets stora skörd har behandlats och just nu säljs påsar à 400 gram till prova-på-pris. Efterbehandlingen är mer komplicerad än odlingen, berättar Charlotte. Skörden rensas, sållas i kvarn, poleras, sköljs så att saponiner, det vill säga bitterämnen, på skalet försvinner och torkas.

Quinoa har dubbelt så mycket fiber och dubbelt så mycket protein som ris. Dessutom kokar den på halva tiden jämfört med ris. Den kan användas i en sallad eller som tillbehör till både fisk, kyckling och kött. All odling är ekologisk och den färdiga varan är kravmärkt.

Nästan lika länge som familjen på Kasta gård har odlat sparris har de även odlat krondill och är nog störst i Östergötland. Krondill härifrån finns i hela Mellansverige, mest säljs till Stockholm. De sår dillen i 4-5 omgångar och börjar så snart jorden blir farbar. Sista gången är runt midsommar. I övrigt odlar de vete, raps, korn och gräsfrö.

Det är ingen tillfällighet att länets största dillodlare finns nära Vättern. Så gott som allt går till kräftdill, någon enstaka köper för att lägga in gurka. Litet säljs i knippor men mest i femkilosbuntar. Det är viktigt att dillen är superfräsch, den påverkar kräftsmaken. Det finns ingen marknad för andrasortering.

Normal säsong är från slutet av juli till slutet av september. Det har hänt att den har startat i juni. Hur det blir i år återstår att se. När det är dags kommer skylten KRONDILL upp vid infarten till gården från väg 919.

Kasta är en plats utan fossilt bränsle. Torken går med pellets, den el, som används, är grön. Även transporterna till och från gården går utan fossilt bränsle, familjens Energifabrik säljer förnybara bränslen. En lägenhet i en flygel hyrs ut till turister.  Vid Länstidningens besök för två år sedan säger Erik att i framtiden kan han tänka sig matresor till Östergötland på samma sätt som det finns vinresor till Frankrike.

Det börjar bli dags nu, konstaterar Charlotte.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Vill du läsa mer? Bli prenumerant.

Skapa konto
Logga in

Share