Här står boken högt i kurs

Läsutmaningar och bokmässa på biblioteket i Åtvidaberg

Läsloppet och Vinterboken är två kampanjer som Åtvidabergs bibliotek genomför för att öka lusten att läsa böcker.

ÅTVIDABERG (LT)

I Åtvidaberg läser man mycket böcker. Kanske inte så konstigt när man fått ett så nytt och fint bibliotek. Men det görs också kampanjer för att särskilt unga ska läsa mer, som Läsloppet… och Vinterboken. Och kanske kan de läsande barnen inspireras att börja skriva själva och medverka på framtida bokmässor i Åtvidaberg?

Vinterboken är en läsutmaning för barn och ungdomar som pågått mellan den 13 december och 15 januari. Målet har varit att tillsammans läsa 150 böcker och den som velat vara med har kunnat hämta sitt läskort på sitt skolbibliotek eller på Åtvidabergs bibliotek. Den som har läst två böcker under peioden får en gratisbok, inte illa va?

En annan läskampanj är Läsloppet som pågått under hela 2021. Det är en litterär variant av Vasaloppet och riktar sig mot alla invånare i Åtvidabergs kommun. För att delta i Läsloppet ska man ha anmält sig till biblioteket och sen är det bara att sätta igång att läsa, eller lyssna på ljudböcker. Det finns tre klasser: Storloppet- läs 9 000 sidor, Halvloppet- läs 4 500 sidor eller Barnoch ungdomsloppet – läs 900 sidor.

Från det år du fyller 16 år kan du delta i Storloppet och Halvloppet. Du kan läsa både skönlitteratur och facklitteratur. Den som genomför ett Läslopp är med i utlottningen av fina priser. Alla som genomför ett Läslopp får diplom och medalj. Sista inlämningsdatum var den 3 januari 2022, men förhoppningsvis kommer Läsloppet tillbaka även i år så att ännu fler Åtvidabergare kan delta.

Nyligen arrangerades även Åtvidabergs första lokala bokmässa på biblioteket, där man lyfte fram en rad författare med anknytning till Åtvidaberg. Och de är flera än man tror.

Efter välkomsttal av Lotta Damm var det dags för Roy Andersson och föreläsningen ”Åtvidiana – Kulturhistoriska skizzer från 1800-talet”. Han följdes av Sandra Lindblom som släpper två böcker i ganska tät följd, först debuten ”Inte vad jag vill” och senare nästa år uppföljaren “Om jag kunde”. Båda böckerna utspelar sig i Åtvidaberg och riktar sig till både unga och vuxna.

Ann-Mari Tormalm är ett välkänt namn och pensionär sedan många år, men hon fortsätter skriva. 2020 kom hennes senaste alster ”Nyckeln i gräset”. Daniel Carlberg och Christer Engström har skrivit bokserien ”I en annan del av Åtvid” och 2020 kom ”Folket på Facit” som snart ska få en uppföljare.

Initiativtagare till bokmässan är Viveka Adelswärd och Camilla Smedberg, som liksom övriga deltagande författare medverkar med bokbord, föredrag och i ett avslutande panelsamtal. 2020 skrev Viveka Adelswärd boken ”Villan – ett lyckligt hus” och Camilla Smedberg släppte tidigare i höstas den historiska romanen ”Huset vid kyrkgränd”.

Under dagen kunde mässbesökarna även ta del av Emelie Kempe som gett ut fyra delar av fantasyserien ”Röda ögon” och Göran Redin som skrivit den så kallade Lövberga-serien i fem delar.

Bokmässan avslutades sedan med ett panelsamtal under ledning av moderator Viveka Adelswärd kring frågan “Hur blir man författare?”.

Kanske lärde sig några åhörare ett och annat och medverkar på nästa års bokmässa? För den blir väl ett återkommande inslag i Åtvidabergs kulturliv?

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share