Härlig höstmarknad i Nykyrka

Mycket att se och handla vid gamla småskolan

Margareta Viberg pratar med Gunilla Löfkvist som hade bakat, sylt, böcker med mera på sitt bord.

NYKYRKA (LT)

Vädret var verkligen med på sin bästa sida när Östgötadagarna drog igång den första helgen i september. Runt hela Östergötland kunde man besöka över 180 olika resmål. Många… öppnade sina ateljéer, medan andra visade sina alster ihop.

Dessa Östgötadagar är ett väldigt fint sätt att visa vilka hantverk som finns i de olika bygderna. Det är väldigt mysigt att åka en eller två slingor. Lagom till helgen gav också Region Östergötland ut en tidning, där alla resmål var presenterade.

Vid gamla småskolan i Nykyrka, lite norr om Motala, hade man sin höstmarknad utomhus där lokala hantverkare visade och sålde sina produkter.

Lite loppis fanns också och Västra Ny hembygdsförening hade en särskild loppis till förmån för den reparation som pågår i det gamla skolhuset. Golvet hade ruttnat underifrån och ett jättearbete har inletts. I en bod sålde föreningen diverse saker för endast tio kr per pryl. Väldigt billigt, men som man säger, många bäckar små…

Ute på gräsplanen hade ett tiotal hantverkare ställt ut sina alster och andra varor. Det fanns en hel del stickade vantar, kläder och mössor, för att nämna något av allt som presenterades på borden. Annika Dahlin hade stickade ponchos och några av dem var i riktigt långa modeller. Härligt långa modeller som man kan gosa in sig i. Undertecknad frågade hur länge det tar att sticka en sådan lång ponchos.
– Det tar… tid!, svarade Annika. Jag stickar framför tv:n, så det blir en hel del.

En mängd olika vantar och sockor i härliga färger fanns också på Ann-Kristin Perssons bord. Hon satt också och stickade. Här får ingen tid förfaras.

Åse Högström stack ut lite från de övriga med att visa arbeten från sitt dekorationsmåleri. Hon är utbildad dekorationsmålare, så hon kan göra både marmoreringar, synvillor och annat på en slät bräda. Färgerna hon använder är äggtempera, precis som förr i världen. De penslar som används ser lite annorlunda ut än vi är vana vid. Åse hade även alster från den lov-slöjd som en grupp sommarlovslediga barn gjort. De hade gjort korgar, tovat och andra saker. Åse berättade att hon planerar aktiviteter för barnen på andra lov. Hon ordnar även kurser för vuxna.

Västra Ny kyrkliga syförening hade också med ett bord där de hade lotteri och försäljning av bröd. Elisabeth Hell – qvist hade hjälp av sin dotter Lina Lundström och de berättade att det hembakta hade gått åt som smör i solsken.

Så mycket energi och kreativitet det finns ute i bygderna. Det är verkligen en bra idé att anordna dessa Östgötadagar så hantverkarna får visa sina alster och de som åker en tur få uppslag eller våga visa vad de gjort till ett annat år.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share