Historiskt bland Vadstenas gatunamn

Flera kungliga namn bland gatorna

Storgatan går från Slottsgatan till Skänningegatan utan att byta namn en enda gång.

VADSTENA (LT)

Att gator har namn tycker vi i dag är ganska självklart men var kommer namnen ifrån? Vem kan få en gata uppkallad efter sig och vem bestämmer? Vad krävs för att ett gatunamn ska vara bra? Länstidningen har tittat på några gator och deras namn.

En gata kan ha flera namn. Rekordet torde en ha, som går från Slottsgatan till Östra Rännevallen. Den byter namn vid varje tvärgata och hinner heta Stockmakaregatan, Hofslagaregatan, Kråkegatan, Gräsgatan och Vagnmakargatan. Nästan hela den vägen går Storgatan parallellt utan att alls byta namn.

Många gatunamn har historisk grund. Vid Knivsmedsgatan har det en gång bott en knivsmed, berättar Markus Lindberg, kommunens kulturstrateg. Yrket är gammalt inom skråväsendet och i Ludvig Holbergs komedi Den politiske kannstöparen – eller kanngjutaren som i Per Erik Wahlunds översättning – är en av rollerna en Frans Knivsmed.

En kannstöpare är en tenngjutare men inget av dessa yrken har fått någon gata i Vadstena. Ordet kannstöpare lever däremot i vårt språk. Pjäsen handlar om en man som inbillas att han blir vald till stadens borgmästare. Han upptäcker att det medför både ansvar och svåra beslut. I dag kan uttrycket kannstöpare användas om personer som uttalar sig om politik utan att ha kunskap.

Det finns några flera gator uppkallade efter yrken men inte särskilt många. Arbetarvägen, Hantverkargränd, Lagmansgatan, Borgmästaregatan, Vagnmakargatan, Stockmakaregatan och Snickarvägen finns men ingen bagare, präst, bonde eller murare har blivit ihågkommen med en gata. Yrken som är ganska vanliga i andra orter.

Gator som går mot andra orter får gärna namn efter denna. Vi har Ödeshögsvägen i Vadstena och Vadstenavägen i Ödeshög. På samma sätt finns gatorna Skänningegatan och Motalagatan i Vadstena. Vadstenavägen finns också i Motala och Vadstenagatan i Skänninge.

Kommunen har flera kungliga namn i sina gator. Här finns Johan III:s Väg men också Hertig Johans gata. Har dessa två gator fått namn efter samma person? Svaret är nej. Kung Johan III, som ju var son till Gustav Vasa, har sju barn. Yngst av dem är Johan, hertig av Östergötland och Finland och hans mor är kungens andra hustru Gunilla Johansdotter Bielke.

Självklart finns Gustav Vasas väg och även Vasavägen. En dansk prinsessa, dotter till kung Knut den helige och Adele av Flandern, Ingegärd Knutsdotter, har gett namn till en väg. Hon är eventuellt en anmoder till Bjälboätten och mor till Bengt Snivil. Andra namn med kunglig anknytning i gatunamnen är Karin Månsdotters gata, Viktoriagatan och Kung Valdemars väg.

När nya gator ska döpas sker det i Samhällsbyggnadsnämnden. Senast år 2018 när Södra Drottningmarken har fått sin detaljplan. Området ligger utmed Drottning Kristinas väg och man väljer att spinna vidare på temat drottningar. De fyra nu utvalda är Gunilla, Lovisa Ulrika, Dorotea och Sofia. Gunilla är den enda som får ordet ”drottning” med i gatunamnet. Hon får också ett torg.

Den skiss som följer ärendet i nämnden visar att Doroteagatan förlänger en del av den gamla Hedvig Eleonoras gata och går genom området. De andra tre är kringgator. Lovisa Ulrikas gata och Sofiagatan går tre sidor runt sina kvarter medan Drottning Gunillas gata går alla fyra sidorna runt sitt.

Frida Rosén är sekreterare i nämnden. Hon berättar att Doroteavägen inte är adresspunktsatt. Ingen får någon adress där och det blir därför inte så svårt att hitta som man kan tro, när man ser kartan.

Det vanligaste temat på gatunamn är fåglar. En bit söder om Vadstena finns Fågelväg och en dryg mil därifrån 17 gator namngivna med fåglar, de flesta av det större slaget. Hök, duva, falk, mås med flera skapar korta och lätta gatunamn.

Kulturen har däremot inte satt många avtryck på gatunamnen i Vadstena. Vid Rödtornet finns en kort gata vid namn Sånggatan. Fyra kvarter bort och parallellt med Mårten Skinnares gata har ritläraren, tecknaren och boksamlaren Lorentz Persson smugit sig in med sin gata.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share