Hon vill utveckla svenska matarvet

Rebecca Karlsson är köksmästare på Arv Bistro sedan ett år

Rebecca Karlsson är köksmästare på Arv sedan ett år tillbaka. Hon har arbetat på många välrenommerade restauranger och brinner för matlagning.

NORRKÖPING (LT)

Sedan Arv Bistro öppnade på Hospitalsgatan för ett och ett halvt år sedan har det blivit en favoritrestaurang för många Norrköpingsbor och även uppmärksammats i matbibeln… White Guide. Köksmästare är Rebecca Karlsson med erfarenhet från flera välrenommerade krogar.

Arv Bistro ingår i Östgöta Köks restaurangkoncern och har en inriktning mot skandinaviska smaker och råvaror. Restaurangen vill utgå från vår befintliga mattradition men ge den en twist och utveckla den.

Den som leder det arbetet sedan januari 2021 är köksmästare Rebecca Karlsson som började sin karriär med att gå Restaurang- och livsmedelsprogrammet på De Geer-gymnasiet och jobba extra i servisen på bland annat Enoteket och O’learys innan hon utbildade sig vid restauranghögskolan i Grythyttan i tre år.
– Det var superkul. Men jag trodde det skulle vara mer matlagning än det var. Det var mycket teoretiskt, om ekonomi och hur man sköter en restaurang.

Rebecca gjorde sin praktik på Mathias Dahlgrens krogar Matbaren och Rutabaga i Stockholm. Efter det jobbade hon på avsmakningsrestaurangen Köket i Falkenbergs strandbad innan det bar hem till Norrköping igen och jobb på Villa Fridhem, Arkösunds hotell, Nya torget och slutligen Arv Bistro. Bara välrenommerade restauranger, tänker säkert den observante.

På Arv jobbar man mycket med lokala råvaror som man hämtar från Kneippsundet och Bondens skafferi i Linköping. Konceptet har gått mer och mer mot mindre rätter som man kombinera lite som man vill.
– Jag gillar att äta flera olika rätter istället för en stor varmrätt. Jag tycker själv att det är roligare att äta så på restaurang.

På menyn hittar man i skrivande stund rätter klassiska rätter som kåldolmar, ärtsoppa och fläsksida. Fast i mer avancerade varianter än brukligt. Jag frågar Rebecca om hur hon skulle komponera sin kväll.
– Jag skulle ta ärtsoppan och rosettkålen, sen råbiffen, fiskpinnarna och potatisen, svarar hon och fortsätter:
– Vi får mycket bra, positiv kritik från kunderna. Det tycker vi har ett kul koncept. Vissa förstår kanske inte det där med mellanrätter, men vi försöker förklara det.

Varför lyckas Östgöta Kök så bra med sina restauranger?
– De tänker mycket på gästerna och brinner verkligen för sitt jobb. Och olika restauranger har olika inriktning, som Härlig Pasta som bara satsar på pasta. De frågar hela tiden vad de kan förbättra, dels oss i personalen och dels vad vi får höra från gästerna.

Vad är din tanke med Arv?
– Arv ska var en svensk bistro. Man kan komma hit, sitta i baren med ostron och champagne eller komma ett helt gäng och käka gott. Norrköping är lite av en planka/räkmackestad och det är nog därför jag vill göra något annorlunda. Jag vill satsa mer på dryck och mat i kombination och sen vill jag att det ska bli mer häng här, att man sitter i baren och tar ett glas vin och lite snacks och sen kan man gå vidare.

Vad är roligast med jobbet?
– Att kunna vara kreativ. Att testa nya grejer och hålla på med händerna. Jag gillar inte att sitta still.

Varför ska man besöka Arv?
– Det kanske låter skrytigt men jag tycker det är bästa stället i stan. Det är fortfarande många som inte känner till stället sen det gjordes om från Pig’n’hen så man vill ju att många ska hitta hit. För vi har kul mat, en fin lokal och jäkligt bra service som jag tycker folk ska testa.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share