I synnerligen levande bygd

Här finns bostadshus, undantagsstuga och ladugård. Den totala arealen uppgår till 47,2 hektar, där skog utgör 28. Jakt och fiks följer. Välkommen till Ämtefall 1:25, 1:18 och1:11 som är veckans Gård till salu.

Ulrika är enligt många boende en central plats att leva och verka på. Orten ligger mellan flera andra, till vilka det är bekväma nästan lika långa avstånd till. Rimforsa, Boxholm, Tranås och Kisa är faktiskt ganska nära.

Det är inte heller mycket längre till Mjölby, Mantorp och Linköping. En enkel vägbeskrivning kan därför bli att ta väg 34 från Linköping, svänga mot Ulrika i Rimforsa. Svårare är det inte och människor kommer hit. Ulrika är en mycket aktiv ort med ett stort lokalt engagemang och initiativkraft.

Det säger en del om platsen och ortsborna att man med målmedvetenhet och egna insatser lyckats få tillbaka en viktig central service: en mack. Den ingår i ett servicemässigt förhållandevis välutrustat centrum. Vem känner förresten inte till Ulrika marken? För den naturintresserade finns också Ycke naturreservat med urskog där ståtliga gamla träd som var tänkta att bli master på skepp, men blev kvar och istället utgör ”pelarna i den naturliga katedral” skogen beskrivits som.

Någon kilometer utanför Ulrika längs Kisavägen, bokstavligen på gångavstånd från Ulrika, finner man veckans gård som har flera fastighetsbeteckningar. Det förhåller sig så att Ämtefall 1:11 är lantbruksfastigheten som utgörs av skogen och all inägomark, samt ladugården. Ämtefall 1:18 eller Hallarna är bostadshusen med tomt medan Ämtefall1:25 är en obebyggd tomt.

Mangårdsbyggnaden från tiden vid 1850 är 1,5 plan. Det är inte utan att man faller pladask för det här husets traditionella välvårdade charm. Mycket av det första intrycket kan tillskrivas den vita verandan. Här finns snickarglädje och detaljer, det vita kontrasteras tydligt men angenämt mjukt av de gröna spegeldörrarna in till huset.

Sedan 1850 har förstås en hel del skett. Huset har bland annat försetts med stående panel och tilläggsisolerats. 1985 byggdes det till och fick en grovstuga. Idag värms bostaden med direktverkande el som kompletteras med ved.

På bottenvåningen finns sådant som groventré med toalett och dusch, tvättstuga, kök med inredning från 1987 och vedspis samt en sal med kamin. Övre våningen inrymmer ett större och ett mindre sovrum samt stora garderobsutrymmen.

Den trevliga undantagsstugan har genomgått renoveringsarbeten och byggts om på senare år och är idag i gott skick. El finns men inte vatten. På första planet finns bland annat kök med vedspis och ett vardagsrum med öppen spis och trägolv. Ett sovrum finns en trappa upp.

Till fastigheten här även en välskött ladugård i trä med djurhusdel i timmer. Plåttaket är från 2014. Idag finns 6 hästboxar i djurdelen. Byggnaden har indraget vatten.

Arealen uppgår enligt en ny skogsbruksplan till 47,2 hektar. Av dessa är 28 hektar skog och 15,2 inägomark. Jakten följer köpet liksom fisket. Fastigheten har andel i samfällt vatten och fiske, i sjöarna Ämtefallssjön, Lillsjön och Hästgölen.

Veckans gård är trevligt och som sagt centralt belägen med flera större orter inom räckhåll.

Text: BO BÄCKMAN

Share