Julfest hos Västra Ny husmödrar

Föreningens äldsta och yngsta lussade

”Har du varit snäll? Frågade Siw Fransson den sittande Maria Thudén. Tomtenissan Anitha Lööv tv hade kassen full med julklappar.

NYKYRKA (LT)

I många, många år har Västra Ny husmodersförening fått besök av Lucia med följe på decembermötet. Så inte i år. Den kyrkliga barnverksamheten saknade barn, så det… kunde inte bli något Luciafirande, som det varit tidigare.

Stora salen i församlingshemmet fylldes ändå av förväntansfulla damer. Lena Axelsson bjöd på varm glögg med pepparkaka medan pakethögen under granen blev allt större.

Ordförande Siw Fransson hälsade välkommen och så släcktes ljuset ner. Till musik från ett band kom årets Lucia in, följd av en tärna.

Elisabeth Fransson Adolfsson hade iklätt sig Luciakronan och bakom henne kom Inga Pettersson. Det visade sig, som någon sa, vara föreningens yngsta och föreningens äldsta medlemmar. Efter Luciasången berättade Inga hur hon som åttaåring blivit tillfrågad av sin fröken om hon kunde tänka sig vara Lucia.

– Hon frågade om jag hade ett vitt nattlinne, sa Inga, och det hade jag ju. Sen fick jag gå ut i skogen och plocka lingonris till kronan. Och i den satt inga elektriska ljus som det är nu, utan levande ljus. Sen fick jag lära mig en dikt om Lucia.

Dikten om Lucia läste Inga ur minnet utom sista versen. Fröken hade nog tyckt att det blev för mycket för en liten tös att lära sig alla verserna. Märk väl att detta utspelade sig 1938, så Ingas minne är det inget fel på.

Lucia började firas mera allmänt i Sverige efter 1927, då Stockholms Dagblad arrangerade den första Luciakortegen i Stockholm. Så Lucia- firandet i den småländska skolan där Inga gick, var nog något alldeles nytt i bygden.
– Ja, fröken var nog lite före sin tid, avslutade Inga.

Efter Ingas berättelse sjöng husmödrarna flera kända julsånger. Som avslutning läste Anitha Lööv en dikt ”Tänd ett ljus”. Hon tände även ett ljus som fick brinna hela kvällen till påminnelse att tänka på våra nära och kära, både levande och döda.

Så bars stora grytor fram med ljuvligt god risgrynsgröt. Alla försåg sig med både gröt och skinksmörgås. Kaffe med äppelkaka serverades efteråt. Ett lotteri med väldigt många vinster drogs, innan tomten kom i Siw Franssons skepnad. Till hjälp hade hon tomtenissan Anitha Lööv. De delade ut paketen som legat under granen.

När allt var färdigt och en del julklappar öppnade, önskade alla varandra ”En God Jul och Ett Gott Nytt År!”.

Nu ses man inte förrän i februari om allt går som det ska och ingen pandemi sätter käppar i hjulet.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share