Julhelgen är gåvornas tid

Personliga julpåsar och lussekatter

Carl Fredriksson och Ove Sten i LRF:s lokalavdelning Alvastrabygden bjöd den 11 december Ödeshögs äldreboende Solgården på 125 lussekatter och ännu fler pepparkakor. Marie-Louise Lunell tar emot gåvan.

ÖDESHÖG (LT)

Veronica Strelin och diakon Ingrid Arnow Utterberg har startat årets julpåse. Precis som handelsman Johanna Petersson har årets Johanna inte långt från tanke till handling. När Ingrid berättar, att det inte blir någon julmåltid i församlingshemmet i år, är handelsman Veronica i Norrby sko direkt med på idén med en julpåse. På butikens Facebooksida berättar hon om tanken.

Veronica och Ingrid tar kontakt med kommunikatör Josephine Tranheden på Ödeshögs kommun. Och strax kommer tanken ett steg närmare verkligheten. Julpåsen kommer in bland det som är aktuellt just nu på kommunens hemsida. Kommunens verksamhet lagar mat och gänget i Klockargårdsängen tillverkar gärna julklappar.

Ica sponsrar med dricka och den som vill kan bidra till påsarnas ekonomi. Det är bara att swisha till Veronica och skriva MAT i fältet för meddelande.

I år är det fler än vanligt som har glädje av en julpåse. Dessa är till för alla. I varje samhälle finns de ensamma som inte kokar skinka, gör köttbullar eller bakar lussekatter bara till sig själva. De vill inte riskera att få äta julskinka i flera veckor. Sedan finns de som har svårt att få ihop sin ekonomi och tyvärr också de mer eller mindre hemlösa. De som bor här och där hos kompisar eller i värsta fall i ett tält ute i skogen.

Det gäller för Veronica och Ingrid att hitta alla blivande julpåsemottagare. De vet båda vilka som har kommit på julmåltiden i församlingshemmet tidigare år. Veronica brukar hjälpa till där och Ingrid deltar i sin roll som diakon.

Hon har dessutom en kunskap genom sitt arbete och Veronica är inte bara årets Johanna. Hon känner också människor genom sitt sociala engagemang och genom att hon är aktiv i Kamratstödet och sitter i dess styrelse.

Veronica är noga med att framhålla att det inte handlar om att ha det dåligt ställt. De som är svårast att fånga in är kanske de som är ensamma just i år när det vanliga julsällskapet inte kan samlas.

Veronica uppskattar att det kommer att bli runt 30 julpåsar. Hon säger att det ska vara litet personliga påsar. Hon tänker åka runt och leverera dem på julaftons förmiddag eller dagen innan. Det är roligare än att ha ett utlämningsställe och dessutom mer enligt nuvarande coronastrategi.

Att julen är gåvornas tid har även LRF:s lokalavdelning Alvastrabygden tagit fasta på. Fredagen den 11 december överlämnde Ove Sten och Carl Fredriksson 125 lussekatter och massor med pepparkakor till Marie- Louise Lunell vid ingången till Solgården.

Alla i kommunens äldreboende fick en extra lussekatt och minst en pepparkaka. Allt hade bakats av Lysings konditori. Samtidigt stöttar Alvastrabygden den lokala handeln.

Det finns två LRF-avdelningar i Ödeshögs kommun och Ove är ordförande och Calle vice för Alvastrabygden, som omfattar den norra delen av kommunen.
– I coronatider är det viktigt att måna om varandra, summerar Ove och tillägger att fler och fler upptäcker att vi behöver ha ett svenskt lantbruk.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share