Konstutställning i verkstaden

Andra Verkissagen har gått av stapeln

Alla ska med, även besökarna. Den som ville kunde skapa sitt eget konstverk.

VALDEMARSVIK (LT)

Kan man ha en konstutställning i en mekanisk verkstad? Givetvis. För andra året i rad har SMP i Stora Mossen fyllt sin lokal med konstverk från en rad konstnärer, många lokala men även… från andra håll i Sverige. Tavlor dominerar men bland verken finns även silversmycken, smide, böcker och musik.

Bakom initiativet till Verkissagen står Johnny Nilsson, ägare och vd på SMP AB, en mekanisk verkstad som sysslar med legotillverkning. En dag tröttnade han på de kala och tråkiga väggarna i verkstaden och kom på idén med hur konsten skulle kunna förgylla tillvaron en vecka om året.

Johnny vill gärna tillsammans med andra entreprenörer få fler att upptäcka och uppleva Valdemarsvik, och att skapa Verkissage är ett sådant initiativ.

– En kväll i juni 2020 gick jag i våra nybyggda och nyrenoverade lokaler. Glad över resultatet, en 140 år gammal loge som idag är en verkstad. Vi får mycket kala väggar. Det kändes tråkigt och inte särskilt inspirerande. Tankarna vandrade mot affischer men det kändes ”gjort” på något sätt. Då kom jag att tänka på Markus som jobbar här på Stora Mossen Production, jag har sett en del av hans verk – vackra, spännande tavlor som väcker frågor och sätter fantasin i spinn. Jag frågade honom om han ville måla några tavlor som vi kunde hänga upp i verkstaden. Han svarade glatt ja och då var saken klar, vi bestämde att så fick det bli, berättar Johnny.
– Dagarna gick och tanken på hur fint det skulle bli med tavlor i verkstaden växte. Kan det finnas fler konstnärer som skulle vilja hänga sina verk på våra väggar? Jag skrev därför ett par rader i sociala medier och gensvaret lät inte vänta på sig. Det fanns många där ute som självklart vill visa upp sin konst i en verkstad. Nu började tankarna gå vidare att vi givetvis skulle ha en invigning och visa upp både konst och våra lokaler. Kanske att vi skulle ha en vernissage. Men kan man verkligen ha vernissage i en verkstad? Klart man kan ha det, det blir ju en Verkissage!

Det hela blev en stor succé med verk från 13 konstnärer i olika stil, former och känslor.

Det var 2020, men självklart blev det en Verkissage även detta år. Verkstaden på Stora Mossen fylldes med konstverk från 17 konstnärer, både lokala från Valdemarsvik, Gryt, Gamleby, Helgenäs och Västervik, men även mer långväga konstnärer från exempelvis Lidköping och Åkersberga.

Årets Verkissage startade tisdagen 28/9 med invigning och lokala silversmyckestillverkaren Viktor Lenper på plats. Därefter höll man öppet varje dag innan Verkissagen avslutades med musik av Emil Engdahl på lördagen och författarbesök av Åsa Liabäck på söndagen.
– Under årets Verkissage möter ni allt från tavlor, smideskonst, böcker, silversmide till musik. Du kanske hittar den perfekta presenten till din syster eller den där tavlan som är så magisk. Ovanpå svarven står det ett dansande par i smide, på väggen hänger tavlan med en båt som är på väg mot horisonten, säger Johnny.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share