Krog i behov av modernisering

Melke’s krog

Melke’s krog har ett bra läge och ser trevligt ut när man går förbi på gatan.

VALDEMARSVIK (LT)

90-talet ringde och ville ha tillbaka sin stil. Melke’s krog har egentligen en bra lokal och ett bra läge på Storgatan i Valdemarsvik men är i stort behov av en modernisering.

Det är inte lätt att bedriva restaurangverksamhet i mindre orter på landsbygden om man vill satsa på annat än pizza, kebab och gatuköksmat. Kundunderlaget är för litet och efterfrågan på vällagad mat är oftast för låg. Den krögare som har ambitioner gällande matlagningen måste ofta hitta någon smart lösning där man till exempel kombinerar à la carte med pizzor, catering eller någon annan sidoverksamhet.

Detta har jag med mig i bakhuvudet när jag besöker Melke’s krog en lördagskväll i januari. Att ens hitta en krog att testa i centrala Valdemarsvik på vintern är knepigt. De enda som satsar på à la carte är väl Bakfickan och Melke’s och mitt val denna kväll faller på den sistnämnda.

Melke’s krog har hängt med länge och har ett fint läge utmed Storgatan. När man går förbi på gatan och tittar in genom de stora fönstren ser det inbjudande och mysigt ut, men när man kliver in genom dörren upptäcker man att det finns stora möjligheter till förbättring.

Lokalen är i grunden ganska bra och det skulle förmodligen med ganska enkla medel gå att få till en rejäl uppfräschning. Men då behövs engagemang.

Intrycket man får på Melke’s är att det är en ägare som blivit lat och slutat bry sig. En gång i tiden var möbler, färgval och inredning säkert hyfsat trendigt (jag får deja vu-känslor från 90-talet) men 2022 känns interiören med murriga träpaneler i tidig Harrys-stil bara hopplöst passé. Dessutom är såväl möbler som inredning rätt slitna i typisk “äh, vi kör ett år till”-anda.

Det står barnstolar och drickabackar här och var, och det är inte svårt att hitta diverse provisoriska lagningar. Och varför ha ljus på borden om de inte är tända?

Det är svårt att veta var man har kommit. Är det en pub, en finkrog eller ett snabbmatställe? På menyn finns såväl vanliga varmrätter som pizzor, wokrätter, hamburgare, pastarätter, sallader och kebab. Men som jag sa inledningsvis, på mindre orter måste man ofta bredda sig för att överleva, så jag har visst överseende med den otydliga nischen.

Tittar man på à la cartemenyn lider den av samma oengagemang som stället i stort. Förrätterna är vitlöksbröd eller Toast skagen, vilket känns väldigt fantasilöst. Varmrätterna känns som fem nyanser av ox- och fläskfilé.

Visst är det ekonomiskt att kunna använda samma ingredienser till flera rätter men måste verkligen varje tallrik innehålla baconlindad sparris, klyftpotatis, pepparsås och/ eller bearnaisesås?

Jag och mitt sällskap slår till på Toast skagen med kräft stjärt & räkor för 99 kronor, Gorgonzolapasta (färska grönsaker med strimlad fläskfilé i gorgonzolasås) för 130 kronor samt Pepparstek (oxfilé med baconlindad sparris, grönsaksfräs, pepparsås och klyftpotatis) för 229 kronor.

Förväntningarna är låga men vi blir positivt överraskade av den goda skagenröran. Vad paprikaskivan gör där fattar vi inte riktigt, men den återkommer även i pastan och pepparsteken, och passar därmed in i Melke’s koncept att alla rätter ska innehålla samma ingredienser.

Pastan smakar väl okej men är lagad utan minsta kärlek och känns som en lunchrätt, som det ofta blir med krämiga såser. Serveras den däremot med exempelvis vitlök, olja, chili och chorizo kan en pasta bli hur god som helst, särskilt ihop med ett glas rött. Och parmesan på toppen, inte pizzaost som Melke’s har på sin pasta.

Slutligen har vi pepparsteken. Ja, jo, nä. Trött och intetsägande. Efterfrågar Valdemarsviksborna verkligen baconlindad sparris? Efterfrågar de ens pepparstek? Det finns så många andra proteinsorter och styckdetaljer man kan laga än fläsk- och oxfilé, så varför begränsa sig till något som inte ens ligger i tiden?

Hade Melke’s krog legat i Norrköping eller Linköping är det tveksamt om man nått upp till betyget två. Nu väger jag in småstadsfaktorn och kompenserar också för årstiden och pandemin, men förutom att ta en öl på uteserveringen i sommar ser jag få orsaker att komma tillbaka. Vilket är synd för stället har potential.

Det är inte mitt jobb att ge råd men här kommer ändå några: dämpa takbelysningen, tänd ljusen på borden, göm undan drickabackarna, måla om väggarna, fundera över vilken typ av restaurang ni vill vara, gör studiebesök på andra krogar i exempelvis Norrköping och uppdatera meny och inredning till något som känns 2022.

Vad roligt det vore att komma tillbaka framåt sommaren och upptäcka att Melke’s gjort en total makeover. Överraska gärna mig och Valdemarsviksborna!

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share