Krusbärsgården med härodlat

Söder om Tjällmo vid riksväg 211

Den lilla gårdsboden.

MOTALA (LT)

Sju kilometer söder om Tjällmo alldeles invid riksväg 211 finns en liten men naggande god gårdsbod. I den finns ett litet urval av närproducerade produkter som Tätti Norrbrink gjort. Allt producerat efter årstid och utan konserveringsmedel.

Tätti har haft sitt företag ”Krusbärsgården” i många år, men inte haft någon bod att sälja sina varor i. Efter att Tätti och hennes man Roger skaffat egna bin och börjat sälja honung i hemmet, började en tanke gro. På fastigheten finns en liten byggnad, ett kylhus, där man ställde mjölkkannor i förr i tiden. Kunde det användas till en gårdsbod?

Sagt och gjort. Roger fick ändra om lite och även bygga till en pytteliten veranda.
– Och när vi fick i ordning boden, sa Tätti, så kom tanken – varför inte sälja trädgårdsprodukter från vår trädgård också? Så nu har vi även försäljning av färska bär som krusbär, vinbär både svarta, vita och röda, rabarber, gurka, purjo, persilja och sparris.

Paret har nyligen planterat både ljusgrön, violett och grön sparris som de kommer att sälja senare under åren.
– Första året brukar inte bli så stor skörd. Ja, allt säljs efter tillgång och årstid. Så det är riktigt närodlat eller som en av mina flickor sa, härodlat.

Vidare berättade Tätti att hon inte använder några konserveringsmedel i den sylt hon kokar. Det är endast bär och socker och några sylter smaksätts med citron, vanilj eller rom.

En syndigt god kola finns också i den lilla boden och så ägg. Bruna, vita och turkosa ägg. Det är engelsk Araucana som värper dessa turkosa ägg. Tätti berättade att hela skalet är turkost, inte bara det yttre av skalet. Märkligt! Bielefelder värper de bruna och Appenzeller de vita äggen. Äggen säljs efter tillgång.

På den lilla gården finns också får och lammköttet man säljer kommer från dessa. Lammen är slaktade i Östergötland. Dock har man ingen lamning i år, men fryst kött finns ännu kvar att köpa. Skinnen tas tillvara och bereds i Tranås. Det var väldigt vackra skinn med fina glänsande lockar. Dessa skinn säljs efter kontakt med Tätti 0705-561046 eller Roger 0708-166740.

Fårraserna man har är Leicester och Gotlandsfår samt blandras av dessa. Alla fåren var väldigt lockiga och granna och väldigt sällskapliga. De kom genast fram och hälsade.

Tätti som är utbildad kokerska har ett livsmedelsgodkänt kök och gör inte bara sylt och kola utan också lite kakor och skorpor. Nu till den 14 februari det vill säga Alla Hjärtans dag, funderar hon på att sälja kakor formade som hjärtan. Riktigt goda kan undertecknad intyga.

I den lilla boden finns också några presentartiklar och man kan betala genom swish, kort eller kontant. Krusbärsgårdens gårdsbod är öppen 8- 18 alla dagar, och 8-19 när det blir ljusare kvällar.

Man har också haft försäljning på några marknader, bland annat Reko-ring. Hittills är Gottlösa ägg den enda återförsäljaren av deras honung.

Nyligen fick Tätti också reda på att Krusbärsgården finns med på Eldrimners karta, där en del lokala mathantverkare finns med.
– Det är faktiskt många turister som hittat hit, sa Tätti. Riktigt roligt! Sen har jag lite andra idéer också. Vi får se om de går att genomföra.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share