Kylslagen julmarknad i Nykyrka

Västra Ny hembygdsförening höll till utomhus vid Gamla småskolan

Många prylar och fint genuint hantverk fanns vid Västra Ny hembygdsförenings julmarknad.

NYKYRKA (LT)

Västra Ny hembygdsförening hade en kylslagen julmarknad vid Gamla småskolan en lördag i slutet av november. Utställarna fick husera ute då renoveringen i skolan inte var riktigt färdig. Det blåste nordan med en riktigt vass udd, även om graderna inte var många.

Det fanns allehanda stickade varor från vantar och sockor till skönt värmande tröjor och sjalar på de bord som stod uppställda vid entrén till skolan. Annika Dahlin, Ann-Kristin Persson, Gunilla Löfkvist och Anita Holmertz var några av de flitiga damerna som stickat i allsköns färger och material. Ett nytt inslag var de figurer i betong som Linda Hagman gjutit. De var fint välgjorda utan några som helst bubblor i, som det annars kan bli, när man gjuter.

Vid ett annat bord stod Britt Westin. Hon har många strängar på sin hantverkslyra. Hon exempelvis målar på korgar, stickar, väver mattor och så gör Britt väldigt fina tomtar i naturmaterial. Små gulliga grå tomtar med stickade tröjor och tovade byxor och luvor. Nävertofflor på fötterna och ett präktigt skägg pryder ansiktet där snälla ögon tittar fram. Ett väldigt pyssel innan tomten är färdig.

Västra Ny hembygdsförening har gett ut en almanacka nu i några år och detta år pryds den av bilder från lokala konstnärer. Ordförande Madelaine Öberg visade upp en och den innehöll många bilder från bland annat Nils Häger, Katarina Edenheim, Annika Dahlin, Dorita Axén, Ingrid Schön Holmberg, Ingrid Almqvist, Lennart Spång med flera.

Nils Häger var en kyrkoherde i Västra Ny, 1911-1931, som både gjorde unika och mycket pilliga siluettklippningar, men också målade. Några av hans målningar finns på det gamla dass som flyttades från Västra Ny prästgård till Gamla skolan. Dessa kan man se i denna almanacka. De uppräknade damerna är alla i livet och målar fortfarande.

Man kunde också gå in i Gamla skolan och det var många som gjorde. Dels för att värma sig med kaffe och hembakat bröd, men även för att se hur långt man kommit med renoveringen.

Text och bild: EVA CARLSSON

Share