Lämna jackan till nån som behöver

Wall of kindness står uppställd på Lilla torget

På Wall of kindness kan man lämna en jacka man inte behöver, och låta någon annan få användning av den.

LINKÖPING (LT)

Via en “snällhetsvägg” kan man hjälpa stadens hemlösa nu när vinterkylan sätter in. På den Wall of kindness som står på Lilla Torget kan man skänka jackor, mössor, halsdukar och… andra kläder till den som behöver.

Årets givmildaste dag, Giving Tuesday, inföll i år på tisdagen den 30 november. Giving Tuesday är ett globalt initiativ för att uppmuntra till engagemang. Då samlas människor över hela världen tillsammans med ideella organisationer, offentliga aktörer och företag för att uppmuntra givande och visa engagemang för varandra.

I Linköping blev denna dag startskottet för att återigen ställa upp Wall of kindness på Nygatan på Lilla torget. På väggen kan man hänga upp sin jacka och skänka till någon som behöver den mer. De som behöver en jacka kan sen plocka ner den därifrån när de går förbi.

Många Linköpingsbor längtar efter snön och kylan och vinteraktiviteter. För en hel del människor är dock kylan deras värsta mardröm.

Runt 2000 människor lever i hemlöshet i Östergötland, varav runt 300 i akut hemlöshet. Det är även många människor som lever i en verklighet där ekonomin är svår, där det inte finns utrymme för att köpa varma vinterkläder.

I Linköping lever allt fler idag i socialt- och ekonomisk utsatthet. Med det ökade hjälpbehovet ökar också Stadsmissionens behov av fortsatta bidrag. Och det finns många sätt att hjälpa. Ett av dem kan vara att skänka jackor, mössor, handskar eller andra vinterkläder. Med uppmaningen ”Ta en jacka om du behöver – Ge en jacka du har över” kan vi alla via Wall of kindness ge fler av våra medmänniskor möjlighet att slippa frysa under årets kallaste månader.

Väggen är uppsatt i samarbete med Linköpings Innersta och Lundbergs fastigheter för att skapa värme och medmänsklighet till människor som lever i utsatta livssituationer i Linköping.

Wall of Kindness är från början ett internationellt initiativ inom välgörenhet som började i Iran och snabbt spred sig världen över. Idén att ställa upp väggen i Linköping kom från mäklarfirman Widerlöv & Co i samarbete med Linköpings Stadsmission för några år sedan och har blivit en återkommande installation i Linköping som gör stor skillnad för många.

– Vi på Lundbergs Fastigheter stödjer Stadsmissionens arbete med att hjälpa människor som lever i utsatta livssituationer. Med Wall of Kindness vill vi göra det lättare för alla att med en enkel handling göra skillnad för människor som behöver det som mest. Hoppas att många passar på att komma förbi för att lämna varma plagg som man själv inte behöver, säger Angelica Strandberg, centrumledare på Lundbergs Fastigheter

Länstidningen lämnar sitt bidrag i form av en rock samt matchande halsduk och mössa. En halvtimme senare när undertecknad passerar väggen igen är plaggen borta, så uppenbarligen fanns det någon därute som verkligen behövde dem.
– Under årets kallare period är behovet stort och väggen är både efterfrågad av givare samtidigt som den är efterlängtad av människor i behov. Vi möter många människor i hemlöshet och ekonomisk utsatthet och där väggen gör stor skillnad, säger Eduardo Ferrandiz, verksamhetsområdeschef, Linköpings Stadsmission.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share