Lärorik reflexstig för barnen

Reflexvett efterlyses i Grebo – Lys dig fram skogen

I Mårsängsskogen finns nu ett reflexspår där man kan lysa med ficklampa om kvällarna och följa reflexerna i träden.

GREBO (LT)

När vintermörkret sänker sig är det viktigt att synas ordentligt. En reflex gör stor skillnad och ser till att såväl stora som små syns om kvällarna. Och gillar man reflexer kan man lysa sig fram längs den reflexstig som finns i Mårsäng.

Hastigheten på Grebovägen som går genom samhället är en fråga som engagerat Greboborna under många år. Barnen måste passera vägen till och från skolan, affären och badplatsen och det oroar byns föräldrar då många bilister inte följer fartbegränsningarna utan kör alldeles för snabbt genom samhället.

Så här års när vintermörkret lägger sig över byn redan vid tretiden på eftermiddagen är olycksrisken ännu större. Och på Grebobornas facebooksida märker man att engagemanget är stort.

”Snälla! Alla ni som någon gång under sen eftermiddag till tidig förmiddag vistas ute – använd reflex! Gäller såväl vuxen som barn, motionär eller om du till exempel bara går från bussen”, skriver en person.

“Uppmana och påminn gärna era barn och ungdomar att gå på rätt sida om vägen, samt använda reflexer så dom syns när dom går längs med mörka vägarna, denna gången från Grebo ner mot väg35”, skriver en annan.

Kanske som ett sätt att få upp intresset för reflexer hos Grebobarnen har det under hösten skapats en reflexspår i skogen utmed Mårsängsvägen. Det börjar nära busshållplatsen, vid bänken som står vid cykelvägen mot Grebovallen. Spåret är några hundra meter och följer en stig i skogen. Där kan man gå på kvällarna med en ficklampa och lysa på en massa reflexer som sitter i buskar och träd och visar vägen. Skojigt och lagom mysrysigt för de små. “Varför inte ta med en termos varm choklad och ta en fika i mörkret”, uppmanar Grebomamman som skapat spåret.

Så här skriver Trafikverket angående reflexer: ”Med reflex syns du som gående på ungefär 125 meters håll i mörker om du möter en bil med påslaget halvljus. Om du har mörka kläder och inga reflexer så ser inte en bilförare dig förrän hens bil är 20–30 meter bort. Om du har ljus klädsel så syns du på ungefär 60 meters håll.”

De flesta mörkerolyckor där gående dödas eller skadas sker i tättbebyggda områden där gatubelysningen är tänd. Gatubelysningen gör att du själv ser, men det innebär inte att andra trafikanter ser dig.

Det mänskliga ögat är anpassat för dagsljus och synförmågan försämras kraftigt i mörker. Framför allt blir det svårt att urskilja kontraster.

Även på belysta gator blir kontrasterna sämre, och därför får bilförare svårare att upptäcka fotgängare. Tänk på att vägbanan blir mörkare när den är blöt. Då minskar gatubelysningens effekt.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share