Loppis som hjälper barn och unga

Magasinet i Linghem viktig för missionen

2008 fick Lasse Gustafsson idén att starta en loppis i Linghem.

LINGHEM (LT)

Sedan 2008 kan man fynda loppisprylar i Magasinet, den stora röda ladan intill Ling hems station. Second handbutiken drivs av Linghemskyrkan och är viktig för deras internationella projekt för barn och ungdomar.

Det var i januari 2008 som Magasinet slog upp sina portar efter ett initiativ från Lasse Gustafsson. Han var sedan länge engagerad i Linghemskyrkan och hade under flera år funderat på om det inte fanns något passande projekt man kunde starta för att få in pengar till missionen.

Idén att öppna en second hand-butik i Linghem dök upp och kändes helt rätt.

– Vi hade några ledstjärnor som vi ville följa och det var: en utåtriktad verksamhet, pengar till mission, ett gemensamt projekt som församlingen kunde samlas kring och att det skulle vara bra för miljön. Återbruk kallar man det väl för nuförtiden, säger Lasse och berättar att han inspirerades av en gammal kvinna som hade läst om runt samma tidpunkt.

Hon hade tidigare jobbat som missionär nere i Afrika och nu gick hon runt varje morgon och samlade pantburkar. Om hon kunde kämpa på med det vore det väl ingen större bedrift för kyrkan att starta en loppis, tänkte han.

Först var tanken att öppna i Linghems gamla bibliotek, men en vecka innan det var dags sprang vattenledningarna läck på tre ställen i huset. Kanske var det inte meningen att loppisen skulle hålla till där, funderar Lasse, och idag är lokalen ombyggd till vårdboende.

Så man hamnade i magasinet intill tågstationen istället. Vid tidpunkten fanns redan en loppis i lokalen och när Lasse pratade med ägaren så visade det sig att denne hade tänkt att stänga två veckor senare, så Lasse tog kontakt med hyresvärden och strax efter öppnade Magasinet.

Man började med en liten loppis på nedervåningen men efterhand har verksamheten växt rejält och nu huserar man även över övervåningen. Redan på öppningsdagen täckte man den kommande månadshyran och de smått skeptiska röster som höjts tystnade snabbt.
– Det har gått bra, och det senaste året har varit vårt bästa, coronan till trots. Vi hade stängt i november men då hade vi haft bra resultat innan. Jag vill ge en eloge till alla som ställer upp frivilligt, för ingen som är här har ju lön. Man får lite kaffe och trevligt sällskap, säger Lasse och fortsätter:
– Och det är inte bara församlingsfolk som hjälper till här. Jag är inte blyg utan har frågat folk som varit inne ofta om de inte vill börja jobba här och det är faktiskt några stycken som tackat ja. Efter coronan är man välkommen att komma och hjälpa till om man känner för det.

Magasinet har försökt coronasäkra verksamheten genom att bland annat ha skilda inoch utgångar.

Lasse själv har för säkerhets skull försökt hålla sig borta från loppisen under året, men har haft hjälp av ett tiotal medarbetare som sköter ruljangsen.

– De som är här under öppettiderna gör ett fantastiskt jobb. Sen har vi de som är här när det är stängt som plockar fram nya varor. Man har olika läggning. En del vill stå i kassan, andra vill bara jobba i det tysta, och alla har en plats.

Öppettiderna är onsdagar 16-19 och lördagar 10-14. På hyllorna hittar man det mesta som brukar finnas i second hand-butiker: möbler, husgeråd, leksaker, böcker, skivor, hemtextil och mycket annat, dock inte kläder och skor.

Överskottet av intäkterna går till Linghemskyrkans barn- och ungdomsarbete samt mission i andra länder. Det handlar om att hjälpa utsatta barn i Rumänien, ett fotbollsprojekt i Kongo och att hjälpa barn i Venezuela.

Får ni in många nya prylar till loppisen?
– Det var lite tveksamt i början. Hur ska det här gå, hur ska vi fylla på med saker? Men det har aldrig varit något problem. Ibland kan vi gå runt och säga att nu börjar vi till exempel få ont om soffor, och på något sätt så kommer de in då. Det känns som att vi haft en viss ledning hela tiden sedan vi öppnade här, det har aldrig varit ont om prylar. Och inte kunder heller. Det första året kände man nästan igen alla som kom hit men nu kommer det nytt folk hela tiden.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share