Lutfisken når nya höjder

Varmrätten var förstås lutfisk. Tillbehören kunde väljas, men de flesta hade grönärtspuré, stekt rimmat fläsk och béchamelsås. Nedan: Exklusivt för ledamöterna i Östergötlands lutfiskakademi.

Varmrätten var förstås lutfisk. Tillbehören kunde väljas, men de flesta hade grönärtspuré, stekt rimmat fläsk och béchamelsås.

VÄSTERBY (LT)

Lutfisken utgör sedan 1500-talet en del av vårt gastronomiska kulturarv. Den vårdas ömt, inte bara av traditionen utan även av sällskap som Östergötlands Lutfiskakademi som nyligen hade sin högtid i Västerby. Den här årstiden och den stundande julhelgen associeras med många företeelser, däribland en ytterst speciell rätt: lutfisk. Som kulturbärande maträtt med rötterna ända tillbaka till 1500-talet är traditionen med den utsökta lutfisken värd att vårda. Östergötlands Lutfiskakademi är ett av de sällskap som hyllar lutfisken, sprider kunskap om den och lyfter lutfiskrätterna till nya höjder. Text och bild: BO BÄCKMAN Fortsättning publicerad i papperstidningen 151204

Vill du läsa mer? Bli prenumerant.

Skapa konto
Logga in

Share