Må bästa Valdemarsviksbild vinna

Fototävling en del av friluftsprojekt

Gubbar gjorda av kottar som bor i en stubbe. Ett exempel på utelek som var temat för mars i kommunens fototävling.

VALDEMARSVIK (LT)

Ta med kameran ut och fota. Som en del i Luften är fri-projektet arrangerar Valdemarsviks kommun en fototävling på Facebook, och varje månad utses en vinnare.

Luften är fri är ett projekt som syftar till att få fler människor att prova på friluftsliv. Projektet är en del i Friluftslivets år 2021 och leds av Svenskt friluftsliv med stöd av Naturvårdsverket. Många aktörer deltar och Valdemarsviks kommun är en av dessa.

En av de aktiviteter som ingår i Luften är fri-projektet är en fototävling på Facebook.
– Ta med dig kameran eller mobiltelefonen och gå ut i naturen för att fånga ett friluftsögonblick som dessutom kan leda till en fin vinst. Varje månad utses en vinnare. Vi kommer även att utse Årets bild i slutet av året, skriver kommunen på sin hemsida.

Varje månad har sitt eget tema och i mars var det “Utelek” som var temat som de deltagande fotograferna skulle försöka fånga med sin bild. Vad utelek egentligen innebär står fotograferna relativt fritt att tolka. Är det barn i en lekpark? Är det korvgrillning ute i skogen? Är det slalomåkning i Svedjebacken?
– I samband med projektet Luften är fri utlyser vi nu en tävling där vi vill se dina bästa bilder från Valdemarsviks kommun. Alla kan vara med! Ung som gammal, nybörjare som proffs. Så länge bilden är tagen utomhus i Valdemarsviks kommun och på något sätt speglar månadens tema är allt välkommet, står det på Visit Valdemarsviks facebooksida där bilderna publiceras.

Alla är välkomna att delta men det finns ändå vissa regler att följa. Man kan vara vuxen eller barn, man kan fota med både digitalkamera och mobilkamera.

Bilden bedöms utifrån om den är vacker, rolig eller speciell på annat vis. Kraven för alla tävlingsbidrag är: att man tagit bilden själv, att bilden är tagen utomhus inom Valdemarsviks kommun och att bilden på något vis reflekterar månadens tema.

Den som vill delta går ut och fotar och publicerar sedan sin bild på facebook-sidan Visit Valdemarsvik. Ange vilket månadstema bilden är kopplad till, och gärna var den är tagen. Vinnarna utses av arbetsgruppen för projektet Luften är fri i Valdemarsvik. Månadens vinnare presenteras i kommunens sociala medier månaden efter respektive tävlings- tema samt i Valdemarsviks- bladet.

Personen som vinner månadens bild får en ryggsäck fylld med prylar för friluftsliv. Samtliga månadsvinnare kommer automatiskt att delta i en utlottning av ett större pris för Årets bild.
– I vår tävling använder vi facebook för att det är en enkel kanal som många har tillgång till. Hur din bild delas vidare på facebook kan vi inte svara för, men genom att delta i Valdemarsviks kommuns tävling ger du oss rätten att publicera din bild på vår facebooksida och i andra kanaler, exempelvis på vår hemsida. Givetvis kommer vi enbart att använda din bild i samband med information som rör ”Luften är fri”-projektet, så länge projektet pågår under år 2021. Därefter kommer alla bidrag att tas bort från vår sida, skriver projektledare Emelie Nisu som också är den man kan kontakta vid frågor kring tävlingen.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share