Märkliga saker sker i idyllen

Under ytan i Kvarnvik – ett östgötskt Twin Peaks?

Bra att det finns en livboj att slänga i om någon skulle råka hamna i diket.

ÅTVIDABERG (LT)

Kvarnvik-Holmbo är en expansiv del av kommunen som blickar framåt, men det är även ett skymningsland där det försiggår underliga saker. Lite som Åtvidabergs eget Twin Peaks, skulle man kunna säga…

Alla som minns den gamla tv-serien från 90-talet vet att den utspelade sig i ett litet samhälle i de djupa skogarna där saker och ting på ytan verkade fullkomligt normala men när man skrapade lite på ytan så uppenbarade sig allt konstigare saker.

Med glimten i ögat kan man dra paralleller till hur det är i Kvarnik. Där har det satsats rejält de senaste åren med bland annat en multisportarena och en aktivitetshall. Och inte minst ett helt nytt bostadsområde.

Strax nedanför affären har Kvarnviks strand vuxit fram det senaste året. Det är ett nytt område med fjorton nybyggda bostäder med sjöutsikt över Önn.

Det verkar med andra ord som att Kvarnvik med omnejd är ett modernt område där saker är som de ska vara. Men kanske bedrar skenet? För ju mer tid man tillbringar i trakten så märker man att saker inte står helt rätt till…

Jag stannar till med bilen utanför Sjöberga lanthandel. Mittemot ligger det gamla lanthandelsmuseet som pockar på uppmärksamheten med sitt speciella utseende. Skojigt litet hus, tänker jag.

Men det är långtifrån det mest udda som den här trakten har att bjuda på. Bland de största sevärdheterna hittar man exempelvis en massa märkliga träd.

Vid Storsjön finns det krypgranar som växer utmed marken istället för på höjden, vid Degernäset hittar vi en av landets största enar med sin höjd på elva meter och så har vi Kvarnvikstallen av sorten Pinus Sylvestris som växer mitt uppe på en stor sten.

Hmm…det tycks vara mystiska krafter som är verksamma ute i de mörka Kvarnviksskogarna. Tveksamt om man skulle våga sig ut där mitt i natten, vem vet vad man får uppleva?

Tanken bekräftas ytterligare när jag läser en lapp på byns anslagstavla:
”Vildsvin, räv, hjort, rådjur, grävling, kråka. Nyinflyttad, gubbgrinig men erfaren och träffsäker jägare söker jaktmark. Allt ätbart kött delas 50/50 så länge som frysen tillåter det. Även arrende är intressant”.
– Hjälp, här verkar de lite knäppa, tänker jag och åker mot grannbyn Holmbo istället. Kommer på att jag glömde tanka i Kvarnvik, men får lyckligtvis syn på en BP-mack i Holmbo.
– Vilken tur, jag visste inte att det fortfarande fanns BPmackar i Sverige, tänker jag och svänger in. Men vad är detta? Nån slags nostalgimack i hemmabyggestil.

De boende i Holmbo verkar visst vara lika excentriska som de i Kvarnvik. Men de har åtminstone stil, för när jag kommer till Fåfallasjöns rastplats strax efteråt så slås jag av hur eleganta utemöblerna är. Är detta månne landets snyggaste rastplatsmöblemang?

Jag fortsätter ett litet stycke till och kommer till en skylt som pekar mot Brantsbo gamla kvarn och såg som omnämnts sedan mitten av 1600- talet. Nu är vi visserligen inne i Tryserums socken, men historiskt har området även tillhört Hannäs socken under 224 år. Kvarnen användes sista gången 1954 och sågen 1960.

Inget konstigt med det, men när jag går över en liten bro som leder över ett litet torrlagt dike hajar jag till, för där hänger en livboj som kan användas för att rädda den som eventuellt ramlar i det torra diket. Det är definitivt något udda med trakterna kring Kvarnvik.

Text och bild: TOBIAS PETTERSSON

Share