Open New Doors har flyttat till Fallsbergs gård

Mer vägg i vägg än Hermelins grönsaker och Open New Doors kan det knappast bli.
SKÄNNINGE (LT)
Flytten från stationshuset i Sya till Fallsberg blev bra. Till det veganska bageriet och fiket Open New Doors strömmar kunderna som förut.
Det veganska bageriet och fiket Open New Doors har flyttat från stationshuset i Sya. Numera finns det bokstavligen vägg i vägg, eller kanske man ska säga dörr i dörr, med Hermelins grönsakers gårdsbutik på Fallsbergs gård utanför Skänninge.
Här finns uteservering med bord och stolar för gästerna samt även inomhusplatser runt hörnet för dagar när vädret lämpar sig sämre för att sitta utomhus. Open New Doors har låtit tala om sig och omdömena är väldigt goda så varför man valde att flytta just hit när det var dags? Det förklaras enkelt på hemsidan:
”Då vi under alla år jobbat med Hermelins grönsaker så blev det självklart på något vis att det var just hit vi skulle flytta och det är en ynnest att få jobba tillsammans. Även om våra verksamheter är helt olika har vi hjärtat på samma plats – i det hållbara.”.
En vanlig onsdagsförmiddag i slutet av juli borde kanske vara en mindre välbesökt dag för fiket, men mängden bilar på parkeringen skvallrade om annat, liksom kön in till bageriet. Redan här kunde man lätt förstå att flytten fungerat mycket bra.
Emma som jobbat på bageriet i tre år berättar om den nya platsen:
– Det är mycket mindre än i Sya, men vi har ändå fått väldigt mycket folk hit. Det är jättekul att det kommer folk som varit hos oss i Sya och även kommer till det nya.
Att tappa kunder genom flytten tycks inte ha varit fallet:
– Många letar upp oss och försöker hitta hit. Vi hoppas så många som möjligt hittar hit. Det är många som kommer från Östergötland och så kan det vara folk från olika länder som turistar. Det är jättekul.
Ni har ju vegansk profil och Hermelins odlar ekologiskt. Fungerar det som veganskt?
– Vi använder bara veganska råvaror och närodlat, närproducerat. Det är det vi strävar efter och jobbar efter.
– Hermelins besprutar inte och använder inget animaliskt så då är det veganskt också. Vi tar metadels varorna från dem. Vi får grönsaker som vi kan beställa varje dag direkt från fältet.
Nu kan det verka lite konstigt att ett bageri använder grönsaker i den omfattningen, men här serveras även tre varianter av mat, en sallad utifrån årstid, en vegansk skagenmacka på eget bröd och så smörrebröd på eget rågbröd med sallad och tomater från fälten.
– Allt bakas nytt varje dag.
Vilka är era bästsäljare?
– Bakverk skulle jag ändå säga. Bullar, biskvier, chokladbollar. Vi har lite glutenfria alternativ. Det måste var något som alla kan äta. Vi gör många olika varianter av bullar varje dag och försöker göra annorlunda bullar, vi varierar vårt sortiment. Sedan är det mycket bröd också. – Vi har många olika sorter av bröd varje dag. Om det blir bröd över så säljs det som fryst i gårdsbutiken för att inte få något svinn. Det är jättepoppis.
Det ser ut som att Emma själv trivs med flytten och det bekräftar hon glatt:
– Jag följde med från Sya och har fått lite personalansvar här. Det är jättekul att vara 19 år och ha det. Jag började i Sya när jag var 16.
– Jag trivs jättebra och med gemenskapen med kollegor. Cheferna är jättebra. Det är en jättebra arbetsplats.
Mycket av det Emma berättar bekräftas av kunderna Jonna och Linnea vid ett bord i solen.
– Vi var ofta på det andra stället i Sya och det här är tredje gången vi är här sedan de flyttade.
– Vi tycker de gör goda bakverk så vi passar på nu när vi gör en tripp till Vadstena.
– Vi tycker det var väldigt mysigt på andra stället, men nu har de fått en trevlig uteplats här också så det blir nog lika bra här.
Favoritbakverket för tjejerna är Kardemummabullen, men de tar gärna en kanelbulle också.
Tänker ni handla grönsaker i gårdsbutiken också?
– Ja, det gjorde vi innan också, på självplocket, men idag blir det i boden.
Text och bild: BO BÄCKMAN