Ny båtlinje till Bergs slussar

Bra tajming med kanalens 200-årsjubileum

I maj är det dags för premiärturen mellan centrala Linköping och Bergs slussar. Bild: VISIT LINKÖPING

LINKÖPING (LT)

I sommar kan Linköpingsborna ta båten till Bergs slussar. I maj startar den nya turen med M/S Stockholm och blir en del av Göta kanals jubileumsår.

2021 fyllde Kinda kanal 150 år och 2022 är det Göta kanals tur att fira. I år fyller kanalen 200 år och det kommer att uppmärksammas med olika aktiviteter och evenemang under året.

Men vänta… Göta kanal började byggas 1810 och invigdes 1832, hur kan det vara 200-årsjubileum i år? Jo, kanalen öppnades faktiskt 1822 även om det sedan dröjde ytterligare tio år innan hela Göta kanal stod klar och kunde invigas.

En rolig sak som händer i år och som säkert uppskattas av alla Linköpingsbor som tycker att deras stora vattendrag borde utnyttjas bättre är att det startar en ny båttur till sommaren mellan centrala Linköping och Bergs slussar, från Stångån/Kinda kanal via Roxen och fram till Berg vid Göta kanal.

Premiärturen går den 21 maj och båtlinjen kommer att trafikeras lördagar fram till midsommar för att under sommaren avgå två gånger om dagen i vardera riktningen fram till mitten av augusti.

Den sista halvan av augusti kommer linjen också att erbjudas men då med en daglig tur i vardera riktningen under helgerna. Turerna med M/S Stockholm beräknas ta omkring 75 minuter inklusive en slussning i Nykvarns sluss i Kinda kanal.
– Det känns jättekul att äntligen etablera oss i Linköping. Att vi dessutom startar trafiken mellan Linköping via Kinda kanal till Bergs slussar vid Göta kanal samma år som Göta kanal fyller 200 år känns riktigt roligt, säger Dan Hedegren, vd på Hammarö Sjötrafik.

Båten avgår från Linköping City vid Stångs Magasin klockan 10 respektive 15 och ankommer Bergs Slussar vid Roxen klockan 11.15 respektive 16.15. Efter en kvart, 11.30 respektive 16.30 vänder båten tillbaka och är tillbaka vid Stångs Magasin 75 minuter senare.

Båten som heter M/S Stockholm har 65 sittplatser ombord och erbjuder även möjlighet att ta med upp till fyra cyklar per avgång. Båten är också tillgänglighetsanpassad. Passagerare kommer att kunna fika ombord eller ta med sig egen matsäck. En enkelresa kostar 190 kronor och en tur och returbiljett kostar 290 kronor. Barn 6-15 år reser för halva priset och barn 0-5 år reser gratis. Eftersom M/S Stockholm erbjuder möjlighet att ta ombord cyklar går det utmärkt att cykla i en riktning. Det går förstås lika bra att ta bussen i någon riktning eller maximera båtupplevelsen med en tur och returresa.

– Vi har under en längre period arbetat på att få till en ny etablering av båttrafik på Kinda kanal då vi vet att Linköpingsbor efterfrågar mer aktivitet på Linköpings vattendrag mitt i stan, Kinda kanal. Även om nyheten kom lite sent på jubileumsåret känner jag verkligen att Stockholm blir den perfekta 150-årspresenten till Kinda kanal, Linköping och alla besökare som upplever vår stad, säger Karin Nybrolin, VD AB Kinda Kanal.

Båtlinjen kommer att länka samman tre av Linköpings besöksmål. Linköping city och kommunens två kanaler, Kinda kanal och Göta kanal.
– Göta kanal firar 200 år 2022 och att vi under detta jubileumsår får möjlighet att knyta samman Linköping och Göta kanal med en båtlinje känns helt rätt i tiden. Satsningen skapar fler upplevelser i Bergs slussar och ligger helt i linje med vår målsättning att utveckla området och slutligen etablera ett besökscentrum i Bergs slussar, säger Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag.

Text: TOBIAS PETTERSSON

Share