Ökat invånarantal – för hundar

Kommunens ledarstipendium för år 2021 hittar Kennelklubben

Onsdagsvandrarna börja samlas på torget i Ödeshög. Från vänster: Irène Asp med Okido. Fredrik Asp och Lina Engblom med Ritza och Lotta Zakrisson med Baltazar.

ÖDESHÖG (LT)

Medan antalet hästar är ganska konstant i Ödeshögs kommun och korna blir något färre, ser vi en kraftig ökning av hundarna. För fyra år sedan registreras 771. Den sista december i fjol… finns 902. I Sverige bor över en miljon och i länet 42 443 hundar. Flest i Norrköping. Allt enligt Jordbruksverkets statistik.

På riksnivå döper vi helst våra hundar till Molly, Bella, Charlie, Doris, Sigge, Ludde, Bosse, Elsa, Wilma eller Bamse. På lokal nivå är den vanligaste hunden i Ödeshög utöver blandras en schäfer. Sedan följer labrador retriever, golden retriever, jack russell terrier, cockerspaniel, drever, tax, border collie, flatcoated retriever och jämthund. Hälften av dem är jakthundar.

Hemarbete har gjort det lättare att skaffa sig en hund. Man talar om en hundboom och om coronahundar. När det kommer en hund i familjen krävs det inte bara plats, mat och promenader. Man ska även ha kunskap och tid att fostra hunden, klippa klor och putsa päls.

På Jordbruksverkets hemsida finns mycket information men man behöver också den praktiska visdomen. Då kan man ta hjälp av Ödeshögs kennelklubb. Föreningen har funnits sedan år 1974 och 124 hundägare är medlemmar.

Ödeshögs samhällsbyggnadsnämnd har gett klubben 2021 års ledarstipendium på 10000 kronor. Motiveringen är ”Föreningen har under covid-19 både ökat sin verksamhet och antalet medlemmar. Föreningen har på ett föredömligt sätt mött upp efterfrågan på kurser i och med den stora hundboom som varit under pandemin.”

Anna Renstad Harrius är föreningens ordförande. Hon berättar att klubben i fjol har så många kurser att det tar slut på veckodagar. Klubben har valpkurser, slyngelkurser, utbildning i rallylydnad och i spår.

Valpkurserna är populära och en bra början. De är på åtta kvällar à en och en halv timme. Man går igenom grunder som uppfostran och förståelse för hunden så att man får en bra start tillsammans. Enligt hemsidan tränar man inkallning, belöningar, kontakt, passivitet, gå fint i koppel och hantering.

Även slyngelkursen är på åtta tillfällen. Den passar den söta lilla valpen som har blivit ett trotsigt och olydigt tonårsmonster, som varken hör, ser eller verkar att bry sig om husse och matte längre. Rallylydnad är en sport där centrum ligger på samarbete mellan hund och förare. Spårkurser finns både för nybörjare och för den som vill lära sig mer.

I regel går ledarstipendiet till en person, en god ledare. Denna gång får en förening stipendiet.

Anna berättar att pengarna har använts till utbildning och utrustning. De sex instruktörerna i kärntruppen har fått ytterligare kunskap via föreläsningar. När det gäller utrustning har hoppen uppgraderats. Men alla pengar har inte gått åt ännu.

Kennelklubben har en klubbstuga i Brodderyd strax utanför centrala Ödeshög. Här har man kurser, ordnar tävlingar, umgås och har lördagsträffar med öppen träning. På onsdagarna ordnar klubben promenader med start på torget i Ödeshög.

Anna säger att det är många som delar inlägg på Facebook om promenaderna men få som deltar.

Det har redan blivit problem med den hundboom som har resulterat i nya familjemedlemmar. Många söker dagmatte, hundarna är inte tränade att vara ensamma.

– Ägarna har aldrig haft hund och vet inte riktigt vad de ger sig in på, säger Anna. Det finns i dag många hundar på Blocket.

Anna berättar att klubbens styrelse har talat om att ordna en kurs för blivande hundägare och gå igenom hur man ska välja ras, kostnader, vilken tid man behöver ha och annat som man bör ha tänkt igenom i förväg.

Text och bild: KATARINA LJUNGHOLM

Share